Srbija

Osam godina bez Zorana Đinđića

Pre osam godina, na današnji dan, ubijen je dr Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer Srbije, u atentatu u dvorištu Vlade Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog kriminalnog klana.

Đindić je tog dana u 12,25 časova pogođen metkom iz snajperske puške, da bi ubrzo preminuo, posle operacije u Urgentnom centru Srbije.

Vlada Srbije je, posle atentata, proglasila vanredno stanje i sprovela opsežnu policijsku akciju "Sablja".

Opšta je ocena da su "ubice želele da zaustave reforme koje je Đinđić beskompromisno sprovodio posle pada Miloševićevog režima".

Trideset minuta kasnije na istom mestu cveće će položiti članovi Vlade Zorana Živkovića, koji je na mestu premijera nasledio Đinđića. Poštu Đinđiću šetnjama će odati Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija.

U pomen ubijenom premijeru ministri aktuelne i vlade kojom je on predsedavao će u dvorištu Vlade položiti venac na spomen ploču posvećenu Đinđiću.

Omladina demokrata organizuje šetnju od Vukovog spomenika do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju.

Liberali će se, s druge strane, pošto Đinđiću odaju poštu u dvorištu Vlade, uputiti ka Aleji velikana, najavljuje lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"Danas je Srbija više nego ikada svesna tragedije kojoj je izložena 12. marta i mislim da je mnogo više ljudi danas, nakon ovih osam godina, sposobno da razume značaj politike koju simbolizuje Zoran Đinđić. On je živ u mnogo većoj meri nego što je to slučaj sa svim drugim akterima naše političke svakodnevnice", ocenjuje Jovanović.

"Zato ćemo mi šetati u subotu i po najavama koje imamo, to će biti najveća šetnja u poslednjih nekoliko godina. Šta je to što ljude izvodi na ulice? To je ne samo osećaj obaveze prema Zoranu i saosećanja sa njegovom tragedijom i tragedijom njegove porodice, nego i demonstracija spremnosti da se od ove zemlje napravi pristojna zemlja, onako kako je on to želeo i verovao", kaže lider LDP-a.

Zoran Đinđić je pre osam godina, u atentatu koji su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog klana, iz snajperske puške pogođen sa dva metka u stomak i leđa.

Ubrzo je, posle operacije, preminuo u Urgentnom centru. Na njega je pucao pripadnik Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Milorad Luković Legija, za ubistvo premijera pred Specijalnim sudom osuđen na 40 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend