Srbija

Otvaranje arhiva službi bezbednosti

Do kraja godine usvajanje zakona o otvaranju arhiva službi bezbednosti. Uvid u spise imaće samo oni o kojima su beleške vođene.

Predlog zakona o dosijeima službi bezbednosti trebalo bi da bude gotov za oko mesec dana i, po hitnom postupku, poslat na usvajanje do kraja ove godine.

On će omogućiti svim građanima uvid u tajne beleške vođene o njima u periodu od 13. maja 1944. godine do 5. oktobra 2000.

Politička volja da se otvore dosijei svih tajnih službi postoji, potvrdio je Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde. Osnova zakona biće tekst koji je podneo Srpski pokret obnove.

"Zakon bi mogao da bude donet do kraja godine", rekao je Homen.

On je dodao i da će se broj doušnika tajnih službi, čija bi imena mogla da budu obelodanjena, znati tek kada počne da radi komisija za dosijee.

Komisiju bi birala Skupština Srbije, a pri njoj bi bio formiran i centar za dosijee, koji bi raspolagao celokupnom dokumentacijom.

Homen je kazao da je „nesporno" sve što se događalo do 5. oktobra i da sve treba objaviti, ali da, kada je reč o dosijeima posle petooktobarskih promena, treba biti "oprezan".

Vuk Drašković, lider SPO, ocenio je da bi morali da budu dostupni i spisi posle 2000. godine.

Govoreći o sopstvenom dosijeu u koji je imao uvid, Slobodan Homen rekao je da je 80 odsto zabeleženog bilo istinito, ali ostatak su bile izmišljotine.

Drašković, kaže, nije stigao da vidi svoj dosije.

"Rok je bio mesec dana za uvid u spise. Rekli su mi da je moj dosije vođen od 1968. godine i da je najobimniji. Dobio sam informaciju da bi mi bilo potrebno 15 dana i noći samo da ga prelistam", otkriva Drašković.

Prof. dr Bogoljub Milosavljević, sa Pravnog fakulteta Union, upozorio je da sa odredbama zakona treba biti izuzetno pažljiv. Jer, na primer, objavljivanje imena doušnika može izazvati velike potrese.

Uvid u spise imaće samo oni o kojima su beleške vođene.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend