Srbija

Pašalić: Gradjani se najviše žale na socijalno-ekonomske probleme

Broj obraćanja zaštitniku gradjana Srbije u 2019. godini povećan je za oko 15 odsto, a najviše pritužbi se odnosi na socijalno-ekonomske probleme, kao što su socijalna davanja, penzije, neisplaćene plate, doprinosi, rekao je danas zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.

On je u intervjuu agenciji Beta povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, koji se sutra obeležava, rekao da gradjani najčešće žele da razgovaraju lično sa ombudsmanom i sa zaposlenima iz institucije kada je u pitanju problem koji zaposleni direktno rešavaju.

„To je nama ukazalo na odredjene probleme koji se nisu mogli videti iz pisanih obraćanja, a što je najvažnije gradjani se osećaju sigurnije kada mogu direktno da iznesu problem koji imaju, ukazujući ne samo na institucije, već i na osobe koje su konkretno pogrešile u njihovom slučaju“, kazao je Pašalić.

Kako je istakao, mnogi gradjani koji su u radnom odnosu, bez obzira na neodredjeno ili odredjeno vreme, trpe propuste ili namere poslodavaca da ne isplate ono što im po zakonu pripada.

„Zbog toga smo stavili težište na inspekcije rada, a zaštitnik gradjana u svakom od tih slučajeva reaguje i ukazuje na sistemske probleme“, rekao je Pašalić.

Ukazujući da se najviše krše socijalno-ekonomska prava on je naveo da je medju njima 10 odsto prava koja proističu iz sudjenja u razumnom roku, neizvršenja sudskih presuda i prava na pravično sidjenje.

„To nam je ukazalo na problem koji gradjani imaju u postupcima koji se odvijaju pred sudom, zbog toga je i interes institucije Zaštitnik gradjana bio u tom pravcu. Ono što je suština jeste da gradjani ne treba da se prilagodjavaju institucijama, već obrnuto“, rekao je Pašalić.

Podsetio je da su osnovane lokalne kancelarije institucije Zaštitnika gradjana u Bujanovcu, Preševu i Medvedji i da je u 2019. godini bilo je 600 pritužbi obraćanja iz tih opština.

„Obraćaju nam se i gradjani albanske i srpske nacionalnosti. Uglavnom ih tište isti ekonomski problemi, ali postoje specifični problemi vezani za odredjene nacionalne grupe. Kod Albanaca to su upis u biračke spiskove, evidencija njihovog prebivališta, ali i zapošljavanje, loša ekonomska situacija“, kazao je ombudsman.

Najavio je donošenje novog Zakona o Zaštitniku gradjana koji je, po njegovim rečima, pripremljen po preporukama Venecijanske komisije koje jačaju tu instituciju i idu u korist gradjana jer predvidjaju direktniji kontakt sa gradjanima i tri puta duže rokove u kojima oni mogu da prijave problem.

„Ono što je takodje važno je da, prema predloženom zakonu, gradjani ne moraju da se obrate drugim institucijama da bi došli kod zaštitnika gradjana i izneli svoj problem. Takodje, bez obzira da li se vodi sudski ili neki drugi spor, gradjani mogu odmah da dodju kod zaštitnika gradjana i da iznesu svoj problem“, rekao je Pašalić.

Dodao je da je predvidjeno da se proširi krug lica koji se mogu obratiti instituciji Zaštitnika gradjana na decu i na anonimne prijave, ali i da se uvede kontrola sudske uprave.

„Kao dugogodišnji sudija uvek sam se zalagao za bolji položaj sudija, za njihovu veću samostalnost i sigurnost, ali to ne znači da postupci treba da traju 50 godina. Gradjani se nikad nisu žalili na sudsku odluku, već na dužinu trajanja postupka, na to što odluke suda koje su donete u njihovu korist nikada nisu izvršene i na ono što se zove pravo na pravično sudjenje. Tako da se nadam da ću naći razumevanje u pogledu kontrole sudske uprave“, rekao je Pašalić.

Naveo je da je u toku izbor zamenika zaštitnika gradjana i da se nada da će oni biti izabrani do kraja decembra.

„To će u mnogo čemu pomoći rad institucije. Prilikom izbora zamenika rukovodio sam se isključivo time da budu stručni za oblasti u kojima se pritužbe najčešće javljaju. Bilo nam je značajno da kao zamenici dodju ljudi sa velikim iskustvom u oblasti pravne struke, koji bi mogli da pomognu da se postojeća zakonska rešenja koja su loša, a ima ih mnogo, isprave, kao i da se u konkretnim pritužbama koje su i pojedinačne i sistemske pomogne gradjanima najbrže i na najadekvatniji način“, rekao je Pašalić.

Odeljenje institucije Zaštitinika gradjana za hitna postupanja, uvedeno u januaru ove godine, po njegovoj oceni dalo je dobre rezultate.

„Postoje niz primera koji opravdavaju uvodjenje takvog odeljenja, od toga da je spasen život devojčici koja nije imala ni dve godine, reagovali smo na različite oblike zlostavljanja lica lišenih slobode po zatvorima, rešavaju se oni socijalno-ekonomskih problemi koji se tiču rada izvršitelja, prinudnih iseljenja i sličnih slučajeva“, rekao je Pašalić.

Govoreći o Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture on je istakao da se on bavi i odnosom prema licima koja su lišena slobode.

„To se u javnosti najčešće odnosi na lica koja se nalaze u pritvorima, zatvorima ili su zadržana u policiji. Ono što je ove godine bilo vrlo značajno i na šta je Nacionalni mehanizam obratio pažnju, su ona lica koja su lišena slobode i koja se nalaze u psihijatrijskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite“, objasnio je zaštitnik gradjana.

Kako je naveo, ove godine je značajno povećan broj poseta tim ustanovama u odnosu na prethodnih 10 godina. Tako je ove godine bilo devet poseta psihijatrijskim ustanovama, (u toku prethodnog perioda u proseku dve godišnje) i 12 poseta ustanovama socijalne zaštite, dok ih je u periodu do 2019. godine, na godišnjem nivou, bilo upola manje.

„Obišli smo najveći broj psihijatrijskih ustanova i ustanova socijalne zaštite, gde smo posmatrali kako se zaposleni odnose prema licima smeštenim u tim ustanovama. Utvrdjeno je da je postojalo niz nepravilnosti, reagovali smo odmah da se to ispravi. Najčešće ova lica nisu pod fokusom javnosti, a nalaze se u teškoj situaciji koja može biti izvor nečije samovolje, neznanja a takodje odredjenih sistemskih propusta“, rekao je Pašalić.

Novina u Nacionalnom mehanizmu za prevenciju torture su vojne ustanove, kasarne gde iz disciplinskih razloga neka lica mogu biti lišena sloboda, a ove godine je, kako je kazao, bilo 16 obilazaka tih institucija.

„Imamo dobru saradnju sa vojskom, jer smo primetili da u ranijem periodu nije bilo obraćanja pažnje na ovu vrstu institucija. U buduće ćemo povećati broj poseta ovim institucijama, a one su uvek nenajavljene i često su i noćne posete“, rekao je Pašalić.

On je istako da je institucija Zaštitnik gradjana priprema sporazum sa medijskim udruženjima koji treba da obezbedi bezbednost i sigurnost novinara.

„Ono što institucija prati od svog postojanja to je ne samo bezbednost novinara, već i njihov položaj u smislu radnih odnosa, njihovih prava iz radnih odnosa i onoga što je važno, a to je svaka vrsta diskreditacije, vredjanja, udaljenja novinara sa konferencije za štampu ili onemugućavanje pristupa, jer smatramo da je gruba povreda prava novinara i prava gradjana na informisanost“, rekao je Pašalić.

Dodao je da očekuje da do kraja ove godine bude potpisan sporazum, jer su svi dogovori i pregovori pri kraju izmedju institucije Zaštitnika gradjana i novinarskih udruženja.

„Cilj je izrada platforme koja bi evidentirala svaki pritisak, napad ili vredjanje novinara. Ono što je najvažnije to je ekonomski aspekt zaštite novinara, ova institucija zna da mnogi novinari rade na ugovor, mnogi su zaposleni na odredjeno vreme, mnogi imaju niske plate i honorare koji se neredovno isplaćuju. Ovakva platforma daje punu slobodu novinarskoj profesiji“, ocenio je Pašalić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend