Srbija

PDV neće biti povećan

Zakon o porezu na dodatu vrednost zasad neće biti menjan, te ni porez na južno voće neće biti povećano sa 8 na 18 odsto, potvrđeno je Novostima u Vladi Srbije.

Mada je bilo predviđeno da Vlada, do početka februarskog zasedanja, Skupštini dostavi svoj predlog izmena Zakona o PDV, odustalo se od bilo kakvih promena.

U setu paketa zakona koji su se krajem 2010. našli u Skupštini, našla se i izmena Zakona o PDV, koja je predviđala da se porez na hotelske usluge, kompjutere i južno voće poveća sa osam na 18 odsto.

U međuvremenu je Ministarstvo ekonomije preuzelo da se odrekne oko 300 miliona dinara, koliko je država trebalo da prikupi od povećanja poreza na hotelske usluge, a vladajuća koalicija je odlučila i da se iz budžetskih rezervi pokrije minus koji će nastati zbog planiranog većeg PDV na kompjutere.

Kako je promet južnog voća uz povećani porez državi trebalo da donese oko 500 miliona dinara, Vlada je odlučila da u potpunosti, zasad, odustane od svog predloga. To će osiromašiti budžetske rezerve, prema procenama Ministarstva finansija, za oko 1,5 milijardi dinara.

Vlada, koja već dugo najavljuje promenu modela ekonomske politike, neće u ovoj godini ni započeti poresku reformu, koja podrazumeva smanjenje nameta na proizvodnju i povećanje poreza na potrošnju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend