Srbija

Početak pregovora sa Vladom u utorak ili sredu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da bi u utorak ili najkasnije u sredu trebalo da počnu pregovori sindikata sa Vladom Srbije o izmenama zakona o penzijama i da početak pregovora zavisi od Vlade.

Orbović je agenciji Beta rekao da će platforma Sindikata za pregovore biti zahtevi koje je ranije postavio Vladi i predložio Skupštini Srbije kroz amandmane na zakon.

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na zaštititu zaposlenih pred penzijom, zaštitu najnižih penzija, zatim beneficirani radni staž za rudare, na ljude koji su na birou za nezaposlene i koji bi uskoro trebalo da odu u penziju a nemaju gde da se vrate na posao.

"Oni bi morali da budu izuzeti iz zakona. Na koji način, videćemo ali radi se o 6.000, što nije mali broj. Postavićemo i pitanje zaštite invalida i štaža za žene", rekao je Orbović.

Sindikati zahtevaju da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ugradi zaštitna klauzula po kojoj prosečna penzija ne bi mogla da padne ispod 60 odsto prosečne plate. U sadašnjim izmenama, usaglašenim sa MMF-om nema zaštitine klauzule već postoji samo formula uskladjivanja penzija.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend