Srbija

Politiko: I Vučić dobio pismo od Trampa slično Tačijevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je pismo od predsednika SAD Donalda Trampa slično onom koje je dobio Hašim Tači, javio je portal Politiko.

„Vučić je dobio slično pismo od Trampa“, objavio je „Politiko“, pozivajući se na Vučićevog savetnika za medije.

Politiko je ocenio da je u iznenadnoj intervenciji u posrnulim pregovorima između Beograda i Prištine Tramp u pismu izneo mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da dogovor bude postignut.

„Politiko“ navodi da je Tramp na ovaj način zapravo poslao poruku vladi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je kritikovao Tačijev pristup pregovorima i koji je zauzeo tvrdu liniju prema Srbiji, uključujući i takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp naveo je u pismu predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor, koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije. Tramp je u pismu izrazio zadovoljstvo razgovorom sa Tačijem na proslavi Dana primrija u Parizu, ističući da je Kosovo ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi.

Haradinaj: Trampovo pismo – dobra vest za Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je pismo predsednika SAD, Donalda Trampa, za predsednika Kosova Hašima Tačija dobra vest za Kosovo.

„SAD su od početka bile i nastavljaju da budu najsnažniji podržavaoci države Kosovo, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kao premijer Kosova snažno podržavam svaki pokušaj za jedinstvo stavova političkog spektra Kosova i brzih priprema za okončanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između dve države, Kosova i Srbije“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da je pismo Donalda Trampa Hašimu Tačiju „jasna poruka podrške za Kosovo i njegovu državnost“.

Veselji je na Fejsbuku napisao da je pismo predsednika SAD „poziv za sve političke stranke da se pridruže dijalogu koji kao rezultat treba da ima priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo u UN“. 

On je pozvao Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje da se pridruže pregovaračkom timu koji je izabran u subotu u Skupštini Kosova, kako bi, kako je naveo, „zajedno radili na jačanju i učvršćivanju stabilnosti i napretka zemlje“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend