Srbija

Poljska traži Srbiji 5,4 miliona €

Jaš Gavronjski, bivši član EP, traži od Srbije 5 miliona € na ime naknade za korišćenje porodične vile u kojoj je bila jugoslovenska, potom i srpska ambasada.

Srbija je trebalo da napusti zgradu u kojoj je bila smeštena ambasada 2005, ali se to desilo tek 2010.

Jaš Gavronjski, nekadašnji portparol italijanskog premijera Silvija Berluskonija, tvrdi da je suma od 5 milina evra novac koji je izgubio zato što mu vlasništvo nije vraćeno na vreme.

Priča počinje posle Drugog svetskog rata, kada je, u ratom potpuno razorenoj Varšavi, bivša SFRJ, u takozvanom Bulevaru ambasada, odnosno Ulici Ajazdovskie 23-25, u samom centru grada, dobila od poljskih vlasti na upotrebu nacionalizovan plac sa prilično ruiniranom vilom. Vila je od temelja do krova, kako tvrde izvori "Novosti", renovirana parama Jugoslavije, i tu se uselila naša ambasada, 1945.

Poljski sud, posle pada komunizma, u postupku restitucije, vraća plac predratnim vlasnicima, porodici Gavronjski, koji veruju da polažu pravo i na vilu. Pošto se naša ambasada nije iselila odmah, Jaš Gavronjski je poveo sudski spor. Prema poljskim medijima, sud je naložio državi Srbiji da porodici ustupi vilu još 2005, ali se ništa nije desilo do prošle zime.

Prinudno iseljenje naše ambasade naloženo je za 15. mart 2010, ali država Srbija odlučuje da vrati ključeve Gavronjskima pre ovog datuma.

Faktički, ambasada se iz vile iselila još ranije, a Jaš Gavronjski je tvrdio da su svi simboli Srbije uklonjeni sa zgrade još 2007. On je takođe tvrdio da je zgrada ostavljena u lošem stanju, a protiv Srbije je poveo spor za naknadu štete. Tačnije, za nadoknadu kirija koje je porodica mogla da dobije u poslednjih 10 godina da se ambasada Srbije iselila na vreme.

U celu priču prošle godine uključilo se i poljsko ministarstvo spoljnih poslova kao posrednik, ali spor je i dalje u postupku rešavanja.

Međutim, objašnjavaju u našem ministarstvu, naslednici porodice Gavronjski nisu se zadovoljili samom zgradom koju su dobili, već su pokrenuli i poseban sudski postupak kojim od Srbije traže da isplati iznos od 5,4 miliona evra, plus kamate, na ime bespravnog korišćenja zgrade.

Istovremeno, podsećaju u MSP, porodica Gavronjski ne uvažava činjenicu da je objekat posle Drugog svetskog rata bio bitno oštećen ratnim razaranjima i da je tadašnja Jugoslavija „uložila znatna sredstva da ga dovede u reprezentativno stanje":

Jaš Gavronjski: Možemo da se dogovorimo

Očekujem da će Srbija odmah povući kontratužbu protiv moje porodice i da ćemo ubrzo započeti pregovore oko zaostalih kirija – kaže za „Novosti" Jaš Gavronjski.

Ovaj italijanski novinar i političar poljskog porekla ponavlja da familija Gavronjski neće odustati od zahteva da joj se isplati zaostala renta, bez obzira na to koliko je Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, uložila u obnavljanje vile posle ratnih razaranja. Ipak, konkretan iznos kirije – ne pominje.

Ljut je Gavronjski, i posle godinu dana otkako mu je vila vraćena, što je naša ambasada odugovlačila sa iseljenjem, pa poručuje da bi spor Srbije sa ovom porodicom mogao da zaustavi – ili makar uspori – put naše zemlje ka EU.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend