Srbija

Pomoć za zaposlene polovinom maja, građanima 100 evra posle vanrednog stanja

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će uplata prve minimalne zarade za preduzetnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima iz državnog budžeta Srbije početi sredinom maja, a jednokratne pomoći svim građanima Srbije od po 100 evra kad prođe vanredno stanje uvedeno usled epidemije virusa korona. Polovinom maja bismo uplatili prvu zaradu, sledećeg meseca drugu, a onda sledećeg treću.

Mali je pojasnio da će se čekati na isplate tih minimalaca dva meseca da ne bi došlo do zloupotreba. „Da neko, kada bi odjednom bilo isplaćeno, dobije taj novac, otpusti te radnike i ode negde“.

Na konstataciju novinara Foneta da je prethodno rekao da će se novac uplaćivati direktno na račun i da je nejasno sada da li će on biti isplaćen poslodavcima ili na račun zaposlenog, ministar je odgovorio da novinar „nije pazio“ i da novac ide zaposlenima, i da će biti poseban račun.

A prethodno je izjavio: „Dakle, svakom zaposlenom u tim preduzećima će država uplatiti nešto više od 90.000 dinara, oko 750 evra, tokom naredna tri meseca, direktno na račun, da lakše i brže prebrodimo ovu krizu“.

Mali je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio državni paket pomoći privredi i građanima rekao da će u narednih 10 dana Vlada usvojiti sve akte koji će omogućiti da se te mere što brže i efikasnije sprovedu.

Ministar je naveo je vrednost paketa 5,1 milijardu evra i da se sastoji od mera poreske politike, direktne pomoći zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, direktnoj podršci likvidnosti privrede i direktne pomoći svakom punoletnom građaninu u novcu. Ono što želimo je da u što kraćem periodu naša ekonomija stane na noge, naveo je.

Najavio je i mogućnost dodatnih mera pomoći za one koji će biti najviše pogođeni uslovima rada u vreme epidemije.

Na pitanje N1 postoji li neki novi rezervni paket, ukoliko se kriza nastavi, Mali je rekao da se prati šta se dešava na tržištu. U ovom trenutku smo sve što je privredi, kad su u pitanju informacije i podrška države, bilo potrebno pokrili. „Da li će biti potrebno više – da, da li smo spremni – apsolutno jeste. Kako ćemo – u ovom trenutku ne mogu da vam kažem, gledaćemo, slušamo, pratimo šta se dešava u svetu i naravno kod nas, i ako bude bilo potrebe – ponovo ćemo reagovati“, rekao je Mali.

Ovim paketom pomoći privredi skraćujemo vreme da se nakon krize u što kraćem periodu naša ekonomija vrati na noge i krene da trči istom brzinom kojom je trčala do pre nekoliko nedelja, rekao je Mali.

Naveo je da se precizno još ne zna koliko novca će u okviru tog paketa pomoći biti obezeđeno iz budžeta, a koliko zaduživanjem na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu.

Na pitanje novara N1 koliko će finansiranje ovih mera biti finansirano iz budžeta, koliko zaduživanjem – po kojoj ceni to zaduživanje može da se ostvari i hoće li to možda kasnije, ukoliko se kriza prolongira, dovesti, Mali je rekao „da u ovom trenutku ima dovoljno prostora i novac koji ćemo dobiti na tržištu kapitala, domaćem i stranom, će biti takav da ni u jednom trenutku javni dug neće biti iznad 60 odsto, što je nivo iz Mastrihta, koji je definisala EU kao dovoljan i siguran nivo za održiv rast i razvoj a da imate sigurne i stabilne finansije na duži rok“.

Vrlo brzo ćemo izaći sa time koliko ćemo iz budžeta, koliko na međunarodnom, koliko na međunarodnom tržištu, ta struktura (finansiranja paketa) će biti poznata kad uradimo sve analize, rekao je Mali.

Ministar finansija je apelovao na vlasnike poslovnog prostora da ne naplaćuju zakupcima kiruju dok je vanredno stanje u zemlji.

Na pitanje novinara da li moglo da se pravednije raspodeli jednokratna pomoć građanima, Mali je rekao da je namera bila da „svako oseti snagu države i dobije dozu otpimizma i prođe krizu što lakše“.

„Treba da budemo solidarni, jedinstveni, da svakom građaninu pomogne što je moguće više“, rekao je Mali.

Na pitanje da li ima podatak koliko ljudi ima zamrznuti radni status, tj. koji sada nemaju ni dinara da prime, Mali kaže da je vanredno stanje uvedeno pre dve nedelje i da nema dovoljne podatke da bi se sagledalo svako radno mesto, već samo kumulativne smernice.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend