Srbija

Poslanici ručaju za samo 180 dinara

Nakon talasa poskupljenja gotovo svih životnih namirnica mnogi građani su izgleda prinuđeni da pazare veknu od prethodnog dana, po duplo nižoj ceni...

Bajat hleb postao je hit u Srbiji. Kriza i siromaštvo, očigledno, uzimaju sve veći danak, a odlazak u restoran za mnoge će još dugo ostati neostvaren san. Ali, ne za sve.

Postoji, naime, jedna „kafana" u Srbiji koja je gotovo stalno puna, u kojoj je sve od hrane taze, ali su cene bajate. Radi se o restoranu u Narodnoj skupštini Srbije.

Ne zna se baš da li je najjeftiniji u zemlji, ali je izvesno da neke cene u jelovniku nisu menjane duže od dve godine. To je verovatno jedina uslužna ustanova u državi gde cene ne diktiraju ni inflacija, ni poskupljenja, ni kurs dinara. Kolaju šale da je taj restoran jeftiniji i od narodnih kuhinja. Neko će reći možda bi i trebalo, jer je i Skupština – narodna.

ODALOVIĆ: CENE ODREĐUJE VLADA

Ne želim da procenjujem kakve su cene u skupštinskom restoranu, rekao je Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije. "Mi samo izdajemo prostor za restoran, a cene hrane određuje Uprava za zajedničke poslove Vlade Srbije, u čijoj ingerenciji su i zaposleni u skupštinskom restoranu i bifeu", naveo je Odalović.

Najjeftiniji, kompletan, ručak u restoranu u Skupštini, dakle od predjela do kolača, košta samo 180 dinara. Za te pare poslanik može da pojede goveđu supu (30 dinara), musaku od krompira (95 dinara), kupus salatu (15 dinara) i kolač „interkontinentalni šnit" (40 dinara). Identičan ručak u restoranima sa „skromnijim" cenama u prestonici koštao bi najmanje tri puta više.

Za najskuplji ručak poslanik bi morao da izdvoji 395 dinara. U parlamentarnoj „kafani" može i da se doručkuje. Viršle sa senfom ili španska pita su 65 dinara, a pečurke na žaru 55. Osim goveđe supe, poslanici mogu da naruče teleću srpsku čorbu, koja košta 50 dinara, ili nešto jeftiniji posni potaž od celera (35 dinara).

Ko posti, može da pojede špagete sa tunjevinom za 100 dinara. Od gotovih jela po istoj ceni u ponudi je pilav sa pilećim mesom ili svinjski ribić na kajmaku (155 dinara), juneća kapama (160 dinara), te kuvana junetina sa renom (165 dinara).

Ljubitelji roštilja kao prilog mogu da naruče jeftina variva: šargarepu, pire krompir, dinstani pirinač ili boraniju, koji koštaju svega 35 dinara. Porcija prebranca je 40 dinara, seljačkog krompira 45, a dalmatinskog variva 55 dinara.

Ko ne voli kupus, za salatu može da uzme kiseli krastavac ili cveklu po 20 dinara. Vitaminska salata je 35 dinara, dok su paradajz sa sirom ili šopska salata – 45 dinara. I na kraju – kolač. Protekle nedelje poslanici su, osim „interkontinentalnog šnita", mogli da jedu i baklavu, za 50 dinara.

Imajući u vidu ovakve cene u skupštinskom restoranu, nije ni čudo što su mladi na „Fejsbuku" osnovali grupu „Hoćemo i mi ovakav kafić!", sa zahtevom da se otvori „objekat" u kojem će i običan narod moći da se gosti po skupštinskim cenama.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend