Srbija

Postignut sporazum o koaliciji Samoopredeljenja i DSK za formiranje novih institucija Kosova

Lideri prokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su objavili da su potpisali sporazum o koaliciji za formiranje novih institucija Kosova, proizišlih iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobara 2019.

Kurti i Mustava objavili su da će nova Vlada Kosova imati 15 ministarstava, po šest ministara će biti iz ove dve stranke, a tri ministra  iz redova pripadnika manjinskih zajednica.

Aktuelni predsedenik Skupštine Kosova Glauk Konjufca podneće ostavku i na to mesto će biti izabrana poslanica DSK Vjosa Osmani.

Predsedništvo Skupštine je za ponedeljak zakazalo sednicu na kojoj će biti izglasana nova Vlada Kosova, jer su dve stranke uz podršku stranaka manjine obezbedile dovoljan broj glasova da ona bude izabrana.

Tim sporazumom je okončana blokada koja je trajala više od dva meseca, zahtevima DSK da dobije mesto predsednika skupštine i da 2021. godine predloži predsednika Kosova.

Kurti i Mustafa nisu objavili predloge za kadrovska rešenja u Vladi Kosova.

Tokom dana će se održati sednice glavnog odbora obe stranke na kojima treba da se verifikuje sporazum koji su dvojica lidera postigli.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend