Srbija

Potpisan komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predstavnicima konzorcijuma "Behtel-Enka" komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora dužine 112 kilometara, na deonici Pojate-Preljina. Nakon potpisivanja ugovora u Predsedništvu Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da će već "pre kraja godine biti isplaćeno iz budžeta 150 miliona za taj projekat" , a da se završetak celog Moravskog koridora očekuje za manje od četiri godine.

 

Tim autoputem će biti biti povezan Koridor 10 i autoput „Miloš Veliki“, područje gde živi oko 500.000 ljudi, odnosno gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Pored izgradnje autoputa, projekat obuhvata i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Jedinu ponudu na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora dostavio je konzorcijum američke i turske firme „Behtel-Enka“.

Ugovor je potpisan u Predsedništvu Srbije u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića koji se pre toga sastao sa predstavnicima konzorcijuma.

Vučić je rekao da će Moravski koridor značiti bolji život za građane u Moravičkom, Raškom i Rasinskom okrugu.

„Autoput znači bolji život, to je autoput o kome su ljudi sanjali decenijama, čekali da se nešto dogodi, verovali da je moguće da ga neko izgradi, a sada se dešava. Srećan sam zbog ugovora, krenuće gotovo odmah da se gradi“, rekao je Vučić.

Istakao je da će to biti najširi autoput u Srbiji – za 0,8 metara širi od ostalih, kao i da je u pitanju digitalni autoput.

Po rečima Vučića od Beograda do Vrnjačke banje stizaće se za sat i po vremena, što će doprineti razvoju turizma u tom kraju.

Kako kaže, već do novembra 2021. biće završen deo do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini 28 kilometara, za manje od tri godine biće završen autoput Čacak – Kraljevo što je dodatnih 31 kilometara i da ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kiloematar od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca.

Zahvalio je ambasadi Velike Britanije i američkoj Eksim banci, kao i Turskoj na velikoj posvećenosti.

Potpredsednik i generalni direktor za infrastrkturu Behtela za region Evrope Majkl Vilkinson je prethodno rekao da je veoma srećan što je u Beogradu povodom potpisivanja ugovora i da je to njihov prvi projekat u Srbiji.

Kaže da su se pripremali za taj projekt dve godine i da danas počinje realizacija.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je početkom avgusta javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju deonice auto-puta Pojate-Preljina, odnosno Moravskog koridora. Nakon što je „leks specijalisom“ projekat proglašen za javni interes, na sednici Vlade je doneta i Uredba kojom su određeni kriterijumi za dobijanje posla izgradnje koridora, a ujedno su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki.

Prema usvojenoj Uredbi o kriterijumima i izboru strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora, na javni poziv je mogla da se javi samo kompanija ili konzorcijum koji je u poslednje tri godine imao finansijski obrt od minimum milijardu evra. To je bio jedan od uslova za dobijanje posla.

Ipak, i pre poziva i odluke Vlade Srbije, u oktobru prošle godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel Šon Keri, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora – investicije koja bi koštala najviše 800 milione evra.

Tada je ministarka Mihajlović najavila početak radova za 2019. godinu, a potpredsednik Behtela da će izgradnja trajati dve i po godine.

Na novinarsko pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović je tada rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

Krajem avgusta, Vlаdа Srbije je izabrala konzorcijum Behtel-Enkа za strateškog partnera za izgrаdnju Moravskog koridora, a Ugovor vredan 745 miliona evra (plus 20 odsto) usvojen je početkom decembra.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend