Srbija

Povećanje plata pojela inflacija

Najavljeno povećanje plata i penzija od 5,5 odsto možda zvuči kao dobra vest, ali je taj iznos zapravo već pojela inflacija, kažu ekonomisti.

Kada zaposleni u javnom sektoru i penzioneri u maju dobiju povišicu od države, biće u prilici da kupuju isto koliko i na početku godine.

Aprilske plate i penzije zaposlenih u javnom sektoru veće za 5,5 odsto, najavio je premijer Mirko Cvetković. U pitanju je redovno usklađivanje plata i penzija koje je predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu i dogovorom sa MMF-om.

Iako se očekivalo da će rast aprilskih zarada biti nešto skromniji, povećanje od 5,5 odsto rezultat je neočekivano visoke inflacije.

"Za građane koji primaju penzije ili plate u javnom sektoru to znači povišicu za 5 i po odsto i to znači istu kupovnu moć jer je inflacija bila isto toliko za državu odnosno za tražnju. Dakle da bi tražnja mogla da bude povećana za isto toliko za 2 i po milijardu dinara na nivou godine to je 27 mlijardi nove traženje, to jeste udarac za NBS jer to povećava inflatorne pritiske", kaže Goran Nikolić, ekonomista.

Država nije popustila pod pritiskom nedavnih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru tako da radnici koje plaća država sledeće povećanje plata, u skladu sa zakonom, mogu da očekuju u oktobru.

"Sadašnje povećanje od 5,5 odsto je finansijski pojedinačno neznatno i u svakom slučaju ne prati ni infalaciju, jer dosadašnja inflacija je 14,5 odsto. Međutim s druge strane u finansijskom smisli za državu građane za radnike Srbije to je veliki iznos jer ja moram da podsetim da oni koji stvaraju dohodak dakle proizvodni radnici i 2/3 zaposlenih u privatnom sektoru su daleko od bilo kakvog povećanja", kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Najteže je građanima koji rade za minimalac. Njih je u Srbiji 98 hiljada od kojih je velika većina zaposlena u privatnom sektoru. Njima preostaje da se nadaju da će, na pregovorima sindikata, dražve i poslodavaca koji se nastavljaju u četvrtak, doći do dogovora o povećanju minimalne cene rada. Za sada dogovora o tome nema jer sindikati traže da zaposleni sa najnižim primanjima za sat vremena zarade 102 dinara, dok su poslodavci spremni da daju 97.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend