Srbija

Poverenik: Akcija hapšenja Obradovića nije bila primerena, ispitati sve navode oko trgovine oružjem

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da Aleksandar Obradović, IT stručnjak iz Krušika, strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja".

Marinović je, kako prenosi N1,  u intervjuu FoNetu poručio da „fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnosti“.

„Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja“, ukazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.

Obradović bi „faktički mogao da bude uzbunjivać“, istakao je poverenik, mada ne zna detalje slučaja, ali tu mogućnost vidi „s obzirom na sadržinu informacija koje su predstavljene u medijima“.

„Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač, ono što je on rekao jesu informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere“, poručio je Marinović.

„Ne treba mešati te dve stvari, nezavisno od sudbine Obradovića, nezavisno od toga da li je ili nije prekršio obavezu čuvanja poslovne tajne“, razjasnio je poverenik i ponovio da „informacije koje je izneo treba da budu ispitane“.

Upitan kako objašnjava to da neko ko je u javnost izneo informacije od javnog značaja bude uhapšen i zatvoren 20 dana bez obavetšavanja javnosti, poverenik je istakao da je „dobro da je njegov slučaj sada javan i da je javnost zainteresovana za njegovu sudbinu“.

 „Akcija nije bila primerena i to nije način kako treba raditi, ali je dobro da je sud reagovao, iako prekasno, i da ga je pustio iz zatvora“, istakao je poverenik. On smatra da se ne može odvajati sudbina ovog čoveka i Krušika i da Obradovićeva sudbina, u najmanju ruku, nije prijatna, naročito ako je objavio tačnu informaciju koja može da dovede do šireg postupka.

Uprkos tome što su jednim delom ljudska prava u nadležnosti poverenika, Marinović napominje da nema nadležnost u ovom slučaju i smatra da bi njegovo istupanje bilo mešanje u slučaj“. Kao član radne grupe koja je pisala Zakon o zaštiti uzbunjivača, usvojen 2013.godine, on je sada za to da se Zakon „izmeni, u smislu da dopusti mogućnost da se putem medija izvrši uzbunjivanje bez spoljašnjih i unutrašnjih kanala“.

Prema rečima Marinovića, trebalo bi predvideti „krovni državni organ koji će se baviti zaštitom uzbunjivača, a to bi mogao biti zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend