Srbija

Predlog o smanjenju cenzusa zvanično u Skupštini, opozicija podeljena u ocenama

Predlog za smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto i zvanično je stigao u Skupštinu Srbije. Šef poslaničke grupe naprednjaka, koja je predlog podnela, Aleksnadar Martinović, kaže da se na taj način povećava reprezentativnost parlamenta. Opozicija podeljena u ocenama.

Nakon što je početkom prošle nedelje predsednik Srbije i SNS-a, Aleksandar VUčić, izneo ideju o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto, poslanici naprednjakla podneli su i zvaničan predlog izmene zakona. U obrazloženju promene kojima se snižava izborni prag navodi se:

„Što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini, čime se povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada Narodne skupštine“. 

Demokratska stranka, koja je kao deo SZS-a najavila bojkot predstojećih izbora, kritikuje predložene izmene, navodeći da su one u interesu Aleksndra Vučića. 

„On danas izlazi sa smanjenjem cenzusa, zato što ne želi da izgleda kao autokrata. To je jedan politički inženjering SNS i Vučića kojima on uz činjenicu da najveći deo opozicije, najveći deo građana bojkotuje nezakonite izbore, kojima se krše prava građana, kojima on na taj način uz politički inžinjering pokuašava da namesti opoziciji, odnosno da napravi parlament koji će izgledati kao parlament gde neće SNS i sateliti biti jedini“, rekla je Maja Videnović iz Demokratske stranke.

U Stranci moderne Srbije, čiji je kongres dao preporuku predsedništvu da učestvuju na predstojećim izborima, pozdravljaju najavljeno smanjenje cenzusa.

„Sa cenzusom od pet odsto su stotine hiljade glasova ostale prosute ispod cenzusa i ti ljudi nisu dobili svoje predstavnike u parlamentu, nego su naprotiv njihovi glasovi Dontovom formulom prelivani u korist najvećih političkih strana, u ovom slučaju u korist vladajuće koalicije“, kaže Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

Ali čuli smo sa druge strane i komentare da se time u stvari izlazi u susret vama, odnosno strankama koje nisu proglasile bojkot?

Đurić: To je kolateralna stvar. Ja ne bih rekao da je to bio glasni motiv vladajuće koalicije. 

Nova stranka još nije donela odluku o izlasku na izbore, ali njen predsednik tvrdi da promena cenzusa neće uticati na njihovu odluku.

„Naravno da su protiv dobrog običaja da se u izboroj godini ne menjaju izborni sulovi, ali ovi ne pogoršavaju izborne uslove, tako da su potpuno nevažni u našoj odluci koju ćemo mi doneti na našoj konferenciji, da li nastupamo na izborima ili ne. Mnogo je važnije kakva će biti atmosfera u društvu tada, kako će biti stanje u medijima, kakvo će biti stanje sa biračkim spiskovima, oko mogućnosti kontrole, a da li je cenzus tri ili pet odsto nije posebno važno“, rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Kako je najavljeno, predlog izmena izbornih zakona pred poslanicima Skupštine Srbije trebalo bi da se nađe na sednici u februaru.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend