Srbija

Predsednica Društva sudija: Provladina udruženja prave štetu autentičnim

Nova predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da ne postoji samo u Srbiji trend da se osnivaju provladina udruženja, koja inače nemaju za cilj da nešto unaprede, već da unesu zabunu i naprave štetu autentičnim udruženjima, čak i među sudijama i tužiocima.

„To je trend širom Evrope“, rekla je Bjelogrlić za list Danas, na konstataciju da je nedavno Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL) u svom saopštenju skrenulo pažnju javnosti na pojavu GONGO (provladina udruženja odnosno vladine nevladine organizacije) među pravosudnim udruženjima. 

Ona je rekla da Društvo sudija Srbije postoji preko dve decenije, da se suočavalo sa raznim izazovima, pa će se izboriti i sa ovim.

„Autentična strukovna udruženja, a tu mislim na Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije nastavljaju svoju saradnju koja je obogaćena time što uživaju poverenje i drugih autentičnih udruženja koja se bave vladavinom prava i ljudskim pravima, a što u prošlosti nije bio slučaj“, navela je Bjelogrlić. 

Ona je rekla i da je najozbiljniji problem u domaćem pravosuđu i dalje nedovoljna nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, a zatim i loši i neusaglašeni zakoni koji su, u poslednje skoro dve decenije, često menjani.

Takođe, kako je dodala, problem je neravnomerna opterećenost, odnosno preopterećenost određenih sudova i sudija. 

„To za posledicu ima slabljenje ugleda pravosuđa, nejednaku primenu prava i utiče na efikasnost sudskog sistema,“ rekla je Bjelogrlić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend