Srbija

Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje danas prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji Grada Beograda, sa pet obolelih, kod kojih je laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu Torlak.

Obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta. 

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju. 

Svi oboleli su hospitalizovani na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”, odnosno na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. 

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja. 

Zaključno sa današnjim danom, 8. novembrom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za 
javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 65 slučaja malih boginja. 

U prvih devet meseci u Srbiji je registrovano je 12 slučajeva malih boginja iz prijavljenih epidemija u Opštoj bolnici Kruševac, populaciji grada Kruševca i Opštoj bolnici Sremska Mitrovica/Dom zdravlja Sremska Mitrovica, navodi se u saopštenju. 

Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi starijih od 20 godina. 

Većina obolelih osoba, 92 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 63 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. 

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod pet obolelih osoba.

Epidemija na Kosovu i u Bujanovcu

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, nadležan za teritoriju srpskih enklava, je 23. oktobra prijavio Institutu za javno zdravlje Srbije epidemiju malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom. 

Na navedenoj teritoriji do 8. novembra registrovano je 55 osoba sa kliničkom slikom malih boginja, od kojih je kod 11 laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu Torlak. 

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Vranje je 1. novembra prijavio Institutu epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bujanovac, sa dvoje obolelih kod kojih je laboratorijski potvrđena dijagnoza na Institutu Torlak. 

Obe osobe su ostvarile kontakte sa obolelima od malih boginja na Infektivnoj klinici KC Priština. 

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje te bolesti u Srbiji. 

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbijena teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi 
vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonosti, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, na teritoriji Republike.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend