Srbija

Prolećni talas poskupljenja

U Srbiji poskupeo krompir, a zbog povećanja cena struje najavljeno je i poskupljenje hleba. U Privrednoj komori smatraju da država može da zauzda cene.

Srbija će u drugi kvartal ove godine – mesec april, po svemu sudeći ući na talasu poskupljenja.

Povećanje cene struje za 15 odsto, prema najavama pekara će od sledećeg meseca pratiti i skuplja cena hleba.

Umesto sadašnjih 55, vekna popularne "Save" skočiće na 70 dinara. Tu nije kraj, pošto je u odnosu na jesen prošle godine, cena kilograma krompira u Srbiji u proseku povećana za oko pet puta i umesto 20-25 sada iznosi oko 100 dinara.

Rekordnu cenu krompir je dostigao u Beogradu, gde se na pojedinim pijacama prodaje za 120 dinara po kilogramu.

Uzrok astonomske cene krompira predsednik Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Milan Prostran vidi u povećanoj potrošnji te sezonske namirnice.

On, međutim, njeno pojetifnjenje očekuje za najviše 15 dana.

"Mi smo otvorilijako veliki broj narodnih kuhinja, čak i u gradovima koji nisu imali u poslednjih 50 ili 60 godina tu potrošnju. On je u tim kuhinjama najzastupljeniji pored verovatno pirinča i nekih drugih jela. To često zaboravljaju ljudi da iznesu kao razlog, a istovremeno, to nam je nekako osnovna hrana i ona je zbog toga veoma osetljiva", objašnjava Prostran.

"Dakle, ja očekujem smirivanje cene krompira, a za nekih mesec i po dana će se na tržištu pojaviti i mlad krompir koji će onda potpuno istisnuti taj stari krompir", očekuje on.

Prostran smatra i da bi država trebalo da utiče na cene hleba i mleka, a kao jedan od načina za to predlaže subvencionisane cene goriva i struje za mlekare i pekare.

"Da bi se to predupredilo da država spreči taj razlog za povećanje cena tako što će subvencionisati cenu električne energije odnosno goriva za potrošače, pekare, odnosno ja se zalažem i za mlekare ili da se povećanje cena električne energije ne odnosi na pekare i mlekare", predlaže on.

"Dakle, na taj način će se izbiti svi argumenti za povećanje cene hleba. Sa ispuštanjem Robnih rezervi brašna tipa 500 će se takođe moći obezbediti i niža cena možda hleba ukoliko se brašno iz Robnih rezervi plasira i po nižoj ceni nego što je danas trenutna tržišna cena", smatra on.

U Elektroprivredi Srbije i Direkciji za robne rezerve smatraju da nema nikavih razloga za poskupljenjem hleba.

U EPS-u navode da se ne dešava prvi put da pekari alibi za poskupljenja traže u ceni struje, dodavši da ako beleže gubitke zbog hleba, to mogu da pokriju manjim profitom na pecivu.

Direktor direkcije za robne rezerve Goran Tasić izjavio je za B92 da mu nije jasna računica po kojoj su pekari došli do cene od 70 dinara za veknu hleba.

"Cena brašna u ceni sirovine učestvuje sa nekih 85 odsto i siguran sam da nije više od 15 dinara u toj ceni hleba od 500 grama. Takođe, treba praviti i jedan pregled da vidimo koliko hleb košta u Lazarevcu, Mladenovcu i siguran sam da on ni danas ne dostiže cenu od 55 dinara kao što je u Beogradu", smatra Tasić.

"Smatram da je ovo najava koja u ovom trenutku nema opravanja", kaže on.

Inače, hleb "Sava" je krajem prošlog meseca već jednom poskupeo. Od početka godine veće su i cene goriva, markica za gradski prevoz, cigareta, kafe i konditorskih proizvoda.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend