Srbija

Promena Ustava zbog blanko ostavki

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže za B92 da blanko ostavke zakonom ne mogu biti ukinute, već je neohodna promena Ustava.

Jedna od stvari koja Srbija mora da reši kako bi dobila status zemlje kandidata u EU jesu blanko ostavke.

Odgovor koji za sada na ovaj zahtev Brisela sprema srpska vlast je da to pitanje reši izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika koji bi u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe već u februaru. Pravni stručnjaci kažu da to međutim nije moguće.

Promenu zakona najavila je Nada Kolundžija, šefica poslanika Za Evropsku Srbiju koja je precizirala da je dovoljno zakonom definisati da niko u ime poslanika ne može da podnese ostavku, odnosno da jedino poslanik može da raspolaže svojim mandatom.

Pravni stručnjaci kažu da to međutim nije moguće i da se blanko ostavke jedino mogu ukinuti promenom Ustava, konkretno člana 102.

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić ne veruje da će to vlast sada uraditi jer su se sve stranke prilikom donošenja Ustava krajem 2006. godine oglušile na isti zahtev Brisela.

"Sada kada je Evropa kao jedan od uslova za sticanje statusa kandidata za člana EU postavila uslova da se ukinu blanko ostave, sada iste te stranke na čelu sa DS-om pokušavaju navrat nanos da ukinu blanko ostave i to zakonom. To je stogo pravno, i to zakonom ne može biti ukinut na takav način kako oni misle. U Ustavu u članu 102 piše da je narodni poslanik slobodan da neopozovo stavi svoj mandat stranci koja ga je predložila na raspolaganje", kaže Vučetić.

Procedura za promenu Ustava je poznata, i postavlja se pitanje koliko je moguće da se u ovom trenutku menja Ustav kako bi se promenio problematičan član 102 .

"Procedura je poznata, ona je propisana Ustavom. Da bi se bilo šta promenilo potrebno je da najmanje dve trećine poslanika od ukupnog broja glasa za određenu promenu. U ovom trenutku to nije slučaj, izuzev ako bi uz predlog da se promeni član 102 Ustava išao i predlog koji su dali Naprednjaci, da se radikalno smanji broj narodnih poslanika", objašnjava Vučetić .

On dodaje da eventualni način da se ovo promeni jeste da se izvrši reforma izbornog sistema.

"To bi moglo eventualno da se učini na jedan elegantan način tako što bi se reformisao izborni sistem i umesto proporcionalnog, uveo personalizovani proporcionalni sistem. Suština je da građanin glasa samo za jednog kandidata u svojoj jedinici, čime bi se mandat poslanika vezivao za volju građanina a ne za vrh političke stranke", kaže Vučetić.

Šanse da vladajuće koalicije pristanu na to rešenje su male.

"Problem je u tome što većina stranka ne želi da pristane na predloženi sistem zato što on partijskom rukovodsku izbija iz ruku monopol da oni posle izbora sami određuju ko će sa te liste dobiti mandat", kaže Vučetić.

Vukčević smatra da bi Brisel prihvatio i ako se blanko ostave ukinu izmenom zakono,

"Ako se to učini izmenom zakona, EU se time neće baviti, ali imaćemo ovde problema jel bi takvo rešenje bi bilo predmet spora pred Ustavnim sudom", dodaje Vučetić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend