Srbija

Prosečan iznos mita 255 evra

Prosečan iznos koji su gradjani Srbije dali za mito u oktobru ove godine je 255 evra, a kao najkorumpiranije oblasti gradjani su označili političke partije i zdravstvo, rezultati su najnovijeg istraživanja o korupciji koje je sproveo Medium Gallup u okviru projekta UNDP.

Istraživanje je pokazalo da je 13 odsto gradjana imalo direktno iskustvo sa korupcijom, trećina indirektno, a prosečan iznos dat za mito od 255 evra je veći u odnosu na prethodne krugove istraživanja – u martu kada je on bio 169 evra i u oktobru prošle godine kada su gradjani u proseku davali 164 evra.

U najvećem broju slučajeva mito je dat lekarima (57 odsto), policajcima (26) i zaposlenima u državnoj upravi (13 odsto), a rezultati pokazuju da su gradjani koji su dali mito, češće to sami ponudili njih 85 odsto, nego što im je traženo (25 odsto).

Po istraživanju, 83 odsto gradjana se slaže da je korupcija uobičajena praksa u Srbiji, 56 odsto da je odredjeni nivo korupcije očekivan, a 40 odsto ispoljilo je odredjeni nivo razumevanja za korupciju medju zaposlenima u javnom sektoru navodeći da im je "primanje mita jedini način da se preživi usled niskih plata".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend