Srbija

Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića u Beogradu

U Beogradu je održana protestna šetnja povodom godišnjice ubistva lidera GI "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića s koje je zatraženo da se pronađu ubice i nalogodavci. Šetaćemo u tišini, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio "smaknite ga", rekao je glumac Bane Trifunović. Na transparentu Ivanovićeve reči "Nas je ipak više".

Na početku protestnog skupa „1 od 5 miliona“, puštani su tonski zapisi sa izjavama Olivera Ivanovića. 

Okupljenima se, zatim, obratio glumac Branislav Trifunović.

„“Nisam problem ja kao ličnost, već što govorim istinu kao i eho te istine. Ako ne delujete, onda gledajte nasilje – u atmosferi straha se ne živi. Građani su zatrašeni i razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih, oduprite se, nas je ipak više“. Ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa. Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao ni ko je izgovorio „smaknite ga“. Samo smo dobili informacije ko nije. Poštovana porodico Ivanović, dragi građani i prijatelji, večeras ćemo šetati do Hrama u čast Olivera Ivanovića, čoveka koji je mislio svojom glavom i koji se do kraja života borio za mir i za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji“, rekao je glumac Branislav Trifunović na početku skupa.

Zamolio je prisutne da stave u džepove pištaljke i da spuste transparente, jer kreću u memorijalnu šetnju. 

„Šetaćemo u tišini, u čast Olivera Ivanovića, s porodicom Ivanović koja je sa nama. Mi smo svi sa Oliverom i sa njegovom porodicom. Idemo do Hrama. Šetaćemo, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio „smaknite ga“, ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića. Kada priđemo Slaviji, molim vas, upalite sveće i telefone uperite ka nebu da osvetlimo ono što je Oliver govorio dvadeset dana pre nego što su ga ubili, da pokažemo – nas je više. Idemo u šetnju za porodicu Olivera Ivanovića i za Olivera“, naveo je.

Šetnja za Olivera Ivanovića krenula je od Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a ruta je bila – preko Terazija, Ulicom Kralja Milana, preko Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Ispred Hrama se čula i pesma „Vostani Serbie“, koja je, podsećamo, jedan od simbola prvih protesta protiv Miloševića 1991.

Podsetimo, skupu su se priključili i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva peške došli do glavnog grada kako bi prisustvovali šetnji. Oni su iz Kraljeva pošli u subotu, 12. januara. U Kragujevcu su građani takođe palili sveće za Olivera. 

U Hramu Svetog Save u Beogradu jutros je održan pomen Ivanoviću  kojem su, osim članova porodice, prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i veći broj građana. Ispred prostorija Građanske incijative „Srbija, demokratija, pravda“ (GI SDP) u Kosovskoj Mitrovici gde je Ivanović ubijen, danas su zapalili sveće i položili cveće članovi porodice, stranačke kolege, sugrađani i prijatelji.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera GI SDP, kaže za N1 da se „političko sukobljavanje nastavlja i sa ubijenim Oliverom“ i da je „vrlo aktuelno i sve žešće iz dana u dan“Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu obeležilo je u spomen sobi „Kosmetske žrtve“ u Beogradu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, porodica žrtava, predstavnika Srpske desnice, ali bez članova Ivanovićeve porodice. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, međutim, uporno izbegavao da odgovori na pitanje kako komentariše spot Srpske liste uoči lokalnih izbora na Kosovu, emitovan na televiziji Most, koju finansira država Srbija, a u kome se Ivanović naziva izdajnikom. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend