Srbija

Prvo saslušanje osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

U Prištini je počelo prvo saslušanje šestorici optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Predsedavajući sudskog veća je Valjon Kurtaj. U prostorijama Specialnog tužilaštva, pored otpuženih i advokata, nalazi se i veći broj medijskih ekipa, koji mogu da prate, ali im nije dozvoljeno da snimaju. Tu je i Ksenija Božović, prenosi KoSSev.

U petak je tužilaštvo dostavilo novu promenjenu optužnicu, koja, kako je objašnjeno, zbog vikenda nije prevedena, sudija je na samom početku, nakon što je prozvao sve optužene i advokate, upitao da li da se odloži početna rasprava, piše KoSSev.

Jedan od advokata optuženih Faruk Korenica se izjasnio pozitivno jer, kako je rekao, „ni prvu nisu dobili na srpskom“, već je optužnica optuženima „uručena na albanskom“.

Pred Tužilaštvom je svih šestoro osumnjičenih sa svojim advokatima, gde bi trebalo, ukoliko se ne odloži današnje ročište, da im bude pročitana optužnica, na koju će odbrana imati zakonski rok od 30 dana da podnese žalbu.

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo je 2. decembra, ali je ona advokatima odbrane uručena tek sredinom meseca. Tokom bezmalo dvogodišnje istrage, nije bilo mnogo zvaničnih informacija, ali mnoge od njih, uključujući i svedočenje zaštićenog svedoka „curile“ kroz kosovske medije na albanskom jeziku.

Neki od advokata optuženih su još ranije, u očekivanju da im se uruči optužnica koju je prvo kroz saopštenje objavilo Specijalno tužilaštvo 2. decembra, pa tek onda dve nedelje kasnije bila uručena advokatima optuženih rekli da „od početka sve ide naopako“, te da očekuju da će optužnica biti oborena.

Porodica ubijenog Olivera Ivanovića pozitivno se izjasnila o konačnom podizanju optužnice, uz očekivanje da svi sa poternice budu dostupni pravosudnim organima, ali i uz vidljiv oprez na to da u optužnicama nema optuženih za neposredno izvršenje i organizovanje ubistva.

Sličnog mišljenja je i advokat i prijatelj Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić koji je ocenio da je optužnica „rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova“.

Ograđujući se tada da optužnicu nije još uvek video, i on je takođe postavio pitanje nedostatka sadržaja navoda koji se odnose na samo ubistvo.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta GI SDP u najužem centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Sahranjen je dva dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. EU i SAD insistirale su da istragu o njegovoj likvidaciji vodi zvanična Priština, sa čim se složio i zvanični Beograd, mada i paralelno vodi istragu, čiji rezultati do sada nisu objavljeni i sarađuje sa kosovskim istražnim vlastima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend