Srbija

Radnici RGZ-a nastavljaju štrajk, tvrde da direktor iznosi neistine u javnosti

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) nastavljaju štrajk koji traje više od 50 dana iako direktor RGZ Borko Drašković u javnosti iznosi neistine da je štrajk potpuno obustavljen, saopštio je Štrajkački odbor.

Uredba o minimumu procesa rada u RGZ Vlada je donela 4. aprila (stupila na snagu 13. aprila) posle više od mesec dana štrajkovanja, nije u skladu sa Zakonom o štrajku zbog čega sindikati pokreću inicijativu za utvrđivanje zakonitosti pred Ustavnim sudom, navedeno je u saopštenju.

Sindikati su štrajk prilagodili donetoj Uredbi, ali poručuju da od zahteva za utvrđivanje odgovornosti i smenu direktora RGZ neće odustati, jer je, kako ističu, upravo direktor Drašković jedini i isključivi krivac za sve probleme koji su se desili u RGZ.

Bahatost, nasilničko ponašanje, mobing i diskriminacija zaposlenih, nepoštovanje Sporazuma o prekidu štrajka iz decembra 2015. i januara 2019, neisplaćivanje povećanja zarada od pet odsto po odluci Vlade, selektivna isplata paketića za decu, način trošenja budžetskih sredstava, kredita svetske banke, donacija i prelivanje budžetskih sredstava u privatni sektor su više nego dovoljni razlozi za smenu direktora Borka Draćkovića, saopštio je Štrajkački odbor.

Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju pod naslovom „Javnost u radu Republičkog geodetskog zavoda“ od 23. Novembra 2018. godine je ukazao na pretnje i negativno iskustvo u komunikaciji sa direktorom Draškovićem i predložio je da Državna revizorska institucija ispita rad RGZ, za koji je ocenio da svojim radom, i pored ogromnih materijalnih sredstava koja se opredeljuju za rad RGZ, nije omogućio da Srbija ima moderan, ažuran, pouzdan i potpuno javan katastar nepokretnosti.

Štrajkački odbor ocenjuje zaključuje da „Vlada okleva da utvrdi očigledne propuste i odgovornost Borka Draškovića i njegovih saradnika, čime otvara prostor za dalje kršenje zakona i progon zaposlenih koji su stupili u štrajk“.

„Ključ rešenja problema u RGZ ima Vlada, i verujemo da će ih rešiti do 25. aprila, kako je objavljeno u medijima“, zaključeno je u saopštenju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend