Srbija

Rektorka: Efekat dodatnih ulaganja u nauku osetiće se tek za nekoliko godina

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je svako dodatno ulaganje u nauku i istraživanje u Srbiji dobrodošlo, a koje specifične mere i podrške treba uvesti biće predmet rada radne grupe koju će formirati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja s predstavnicima akademske zajednice.

„Nezavisno od mera koje budu predložene, a potom i realizovane, njihov efekat će se osetiti tek za nekoliko godina“, rekla je Popović za list Danas, povodom najave predsednika Republike Aleksandra Vučića da će se uspostaviti posebna budžetska linija kako bi se popravio plasman Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

Ona je rekla da je „međunarodna vidljivost“ Univerziteta u Beogradu porasla otkako je na „Šangajskoj listi“: „dobili smo više različitih ponuda za saradnju, što u Erazmus programu, što u drugim vidovima naučne i nastavne delatnosti“. 

„Zbog pristustva u našim medijima svakog avgusta pruža se prilika da se i šira javnost bolje upozna sa izazovima koji postoje u visokom obrazovanju. Ta vidljivost u domaćoj javnosti ne treba da se svede na navijanje koje vodi do ‘uzdizanja u nebesa’ ili ‘pljuvanja’ sopstvenog tima odnosno univerziteta“, rekla je Popović. 

Prema njenim rečima, „to je ružno u sportu, a neprimereno za visokoškolske ustanove“.

„Nadam se da ćemo izvući neke korisne pouke za naš dalji rad“, rekla je.

Ona je rekla i da se ne mogu sprečiti „bogati univerziteti po svetu da ‘kupuju’ naučnike, kao što fudbalski timovi kupuju vrhunske igrače“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend