Srbija

Rektorka za Insajder: Osuđujem ulazak opozicionog aktiviste u Rektorat

Rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović izjavila je za Insajder da osuđuje ulazak opozicionog političkog aktiviste u Rektorat tokom blokade koju su organizovali studenti iz udruženja Jedan od pet miliona. Rektorka apeluje na sve političke stranke da prestanu sa narušavanjem autonomije Univerziteta.

Osuda rektorke BU Ivanke Popović usledila je nakon što je u medijima objavljen snimak na kojem se vidi da opozicioni aktivista ulazi u zgradu Rektorata. Kako kaže za Insajder, ranije nije imala saznanja o tome.

„Zahvalna sam što se neko oglasio, jer mi te podatke nismo imali. Čim sam saznala reagovala sam, jer je autonomija Univerziteta ključna. Niko nema prava da je narušava, bilo koja politička stranka da je u pitanju. Univerzitet nije ni na jednoj političkoj strani“, ističe rektorka.

Ona navodi i da saznanje da je u Rektorat tokom blokade ulazio opozicioni aktivista baca novo svetlo na studentski protest u Rektoratu.

„Ja želim da verujem da je protest bio originalno i suštinski studentski“, rekla je Popović.

Popović je pre dva dana izjavila da ne poseduje javno dostupne informacije da su predstavnici opozicije ulazili u zgradu Rektorata u vreme kada su ga blokirali studenti.

Pre toga je navela da ima javno dostupnih informacija da su predstavnici vladajuće stranke ušli u Rektorat 13. septembra i da je time narušen Statut tog univerziteta. Ona je dodala da smatra da je zloupotrebljena otvorenost BU, kao i da je učinjen, kako je rekla, presedan i da se politički delovalo na Univerzitetu.

Ona je ocenila da najavu ponovne blokade Rektorata, ukoliko se sporni doktorat ministra finansija Sinše Malog ne proglasi plagijatom, vidi kao izjavu koja je odraz mladosti i nestrpljivosti studenata.

Popović je izjavila da ne veruje da je njihova namera da utiču na odluku Odbora za profesionalnu etiku iako će mnogi tako razumeti.

Posle dvanaest dana blokade Rektorata BU, studenti su 25. septembra napustili zgradu, a ključeve vratili rektorki Ivanki Popović.

Ovaj potez usledio je nakon višednevnih pregovora koji su vođeni sa rektorkom Popović. Zadovoljni onim što im je rektorka obećala, studenti su odlučili da prekinu blokadu.

Studenti su ocenili da je Univerzitet pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, dok je rektorka navela da “skida kapu” studentima i da su na istom zadatku – da čuvaju ugled Univerziteta.

Prethodno je rektorka BU saopštila da „garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“.

Ona je takođe zatražila od Odbora za profesionalnu etiku BU da taj postupak bude završen do 4. novembra.

Nakon što je rektorka javno osudila upad članova Srpske napredne stranke u Rektorat, reagovala je premijerka Ana Brnabić ocenjujući, koja je prvo rekla da rektorka BU Ivanka Popović daje kontradiktorne izjave o dešavanjima u Rektoratu, a zatim i da se rektorka nije izjašnjavala kada su u zgradu BU ulazili predstavnici političkih grupacija koji su podržali studente.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend