Srbija

Rešenje za status radnika „Zastave“

Nakon pet dana protesta, sindikat "Zastave automobili" prihvatio je socijalni program Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Radnici koji su juče ušli u Skupštinu grada Kragujevca, iako vidno nezadovoljni, prihvatili su odluku sindikata bez previše polemike.

Time je rešen status poslednjih 1600 radnika nekadašnje fabrike automobila u Kragujevcu.

Otpremnina u iznosu od 300 evra po godini staža i novčana nadoknada od 22.000 dinara u prvih godinu dana, i još godinu dana po 19.000 dinara za radnike koji prihvate prekvalifikaciju bila je poslednja ponuda Ministarstva ekonomije.

Nakon dva sata većanja, potpredsednik samostalnog sindikata "Zastave automobili" Zoran Marković obavestio je radnike da je odluka sindikata da takvu ponudu prihvati.

"Ipak je to nešto što je trenutno najviše u celoj Srbiji, što ipak daje sigurnost u naredne dve godine da ćemo imati neku materijalnu pomoć sa obukom", rekao je Marković.

"Nadamo se i dajemo podršku Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja da za ove dve godine krenu kooperanti. Ono što će stojati u ovoj klauzuli, kao što sam rekao da je prioritet, to su subvencije firmama-kooperantima za zapošljavanje naših radnika", naveo je on.

Radnici, koji su se ranije izjasnili da ne prihvataju socijalni program i da žele da rade, zbog čega su odlučili i da uđu u prostorije Skupštine grada, iako vidno nezadovoljni, prihvatili su odluku sindikata bez previše polemike.

Evo šta su, nakon prihvatanja programa Ministarstva, reporterki B92 rekli pojedini radnici koji su bili u protestu:

"Nikom nije drago da ostane bez posla. Ja kao mladi radnik, tako mogu da kažem jer imam svega 9 godina radnog staža, prošao sam i te testove, ne odgovara mi, ali opet, ponuda je povoljna";

"Majka mi je ustupila mesto, ostala je ona bez posla, ja sam ostala na njenom radnom mestu. Sada, kada treba da izdržavam dete koje kreće od 1. septembra u školu, sa 9 godina radnog staža i 30 godina života, ja sam ostala na ulici";

"Ovo je nešto najgore što je moglo da nam se desi. Ako je to toliko dobro, zašto Dinkić neuzme takvu otpremninu o njegovog ministarstva";

"To je neka vrsta kapitulacije, i to brze, po meni. Jer, nisu oni tako to najavljivali";

"Živećemo naredne dve godine na nekoj socijali, ako misli neko da može da se preživi sa 20 hiljada, znači to je to".

Prema protokolu Ministarstva o konačnom rešenju statusa zaposlenih u "Zastavi automobili", 910 radnika koji će 4. januara postati tehnološki višak za prekvalifikaciju treba da se prijavi najkasnije do 15. januara.

Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje potpisaće poseban ugovor, nakon čega će ta služba imati obavezu da svim radnicima koji završe program obuke ponudi posao.

Oni radnici koji ne prihvate prekvalifikaciju primaće tokom dve godine nadoknadu od 13.000 dinara.

U Ministarstvu zadovoljni zbog dogovora

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zadovoljni su zbog postignutog dogovora sa štrajkačima.

"Izražavamo zadovoljstvo zbog postignutog dogovora. Pobedio je razum i princip da nema plaćanja nerealnih izdataka iz budžeta, ali da država mora da obezbedi fer i kvalitetan socijalni program i prekvalifikaciju za sve one radnike koji to žele kako bi što pre pronašli novi posao", rečeno je u Ministarstvu.

Kako je navedeno, Nacionalna služba za zapošljavanje će imati obavezu da prva slobodna radna mesta ponudi tim radnicima, ali konačnu odluku donosi poslodavac koga će izabrati.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend