Srbija

Revizija presude za tužbu BiH?

Presude optuženima u Hagu mogu imati ključni uticaj na reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, smatra sarajevski profesor prava Zdravko Grebo.

On je rekao da bi presuda Haškog tribunala bivšem načelniku Generalštaba Vojske SR Jugoslavije Momčilu Perišiću mogla da bude razlog za reviziju.

Grebo je rekao da su tokom suđenja Perišiću pred Haškim tribunalom čitani dokumenti sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ, iz kojih je "apsolutno jasno" da je Beograd učestvovao i u ratu u BiH i u ratu u Hrvatskoj.

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevi Zdravko Grebo je za današnji novosadski Dnevnik dodao da ti dokumenti nisu bili čitani tokom suđenja pokojnom predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću. Zbog toga, ocenio je, dokazi koji su izneseni na suđenju Perišiću bacaju sasvim drugačiju sliku i na "slučaj (Ratko) Mladić" i razloge zbog kojih on još nije uhapšen.

"Po meni bi svi ti novi elementi mogli dovesti do revizije presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv SR Jugoslavije za genocid. Pogotovo ako Perišića Haški tribunal osudi po svim tačkama optužnice, a sve su prilike da će tako biti", rekao je Grebo.

General Momčilo Perišić optužen je pred Haškim tribunalom između ostalog i za to da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom Vojsci Republike Srpske značajno doprineo, između ostalog, i genocidu u Srebrenici.

Bosna i Hercegovina tužila je Srbiju za genocid Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Sud je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, a Srbiju je označio kao zemlju koja ništa nije učinila da ga spreči.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend