Srbija

SB UN da preuzme slučaj trgovine organima

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da očekuje da izveštaj izvestioca Saveta Evrope (SE) Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu bude usvojen na SE 25. januara.

Vekarić je televiziji Palma plus rekao da će to biti "ozbiljan znak" za druge medjunarodne institucije da se obrazuje komisija koja bi, pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kontrolisala rad tužilaca na terenu.

"Na taj način cemo skinuti dilemu sa tog slucaja, jer mi tvrdimo da ima nekoliko masovnih grobnica u Albaniji, ali jos niko nije uzeo ašov da vidi da li je i zaista tako", rekao je Vekarić.

On je naveo da tužilaštvo sprovodi istražne radnje u još dva slučaja koja bi, kako je naveo, mogla imati dodirnih tačaka sa izveštajem Dika Martija. "Radi se o predmetu ‘Ljimaj’ i o predmetu ‘Drenicka grupa’, gde obradjujemo tu grupu koja je sebe nazivala vojnom, a mi je nazivamo kriminalnom", kazao je Vekarić.

On je naveo da je u razgovoru sa bivšom glavnom tužiteljkom Haskog tribunala Karlom Del Ponte, koja je i pokrenula priču o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, dobio uveravanje da je ona spremna da svedoci u tom slucaju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend