Srbija

Sergej Lavrov stiže u Beograd

U Beograd danas dolazi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o odnosima dve zemlje, ekonomiji i Kosovu.

Lavrov će se, kako je najavljeno, sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Izvori iz ruskog MIP-a navode da će u Beogradu Lavrov i njegovi sagovornici razmotriti "široki spektar pitanja bilateralne saradnje koja poslednjih godina napreduje".

Jedna od tema razgovora će biti i Kosovo gde srpske vlasti imaju bezuslovnu i doslednu podršku Moskve, navode ruski diplomatski izvori.

Urednik moskovskog lista "Komersant" Genadij Sisojev na dnevnom redu očekuje i političke i ekonomske teme.

"Tu će biti razmotrena pitanja posete predsednika Borisa Tadića Moskvi, koja će biti u junu i tada će biti potpisan sporazum o strateškim odnosima i partnerstvu između Rusije i Srbije. Teme će biti uobičajene koliko ja znam, tu je energetska saradnja, Kosovo i tako dalje", kaže Sisojev.

U odnosima Rusije i Srbije sve veću pažnju imaju ekonomski odnosi i politička pitanja polako padaju u drugi plan, smatra urednik moskovskog "Komersanta".

"I jedna i druga strana su izjavile da odnos treba da bude partnerski, to jest odnos stratstrateških partnera, dosta visok nivo poverenja u saradnji dve zemlje. Međutim, karakter tih odnosa treba da bude potvrđen. Strateško partnerstvo treba da bude propraćeno nekim konkretnim sporazumom", kaže on.

"U stvari sad je briga i jedne i druge zemlje da naprave te ekonomske sporazume, kojima bi potvrdile strateško partnerstvo Moskve i Beograda. Znači, poseta Lavrova Beogradu biće u funkciji nastavka traženja kokretnih ugovora i sporazuma koji će napuniti ti klauzulu o strateškom partnerstvu", dodao je Sisojev.

Posetom Beogradu, Lavrov počinje trodnevnu posetu Balkanu tokom koje će posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend