Srbija

Simonović podneo tužbu protiv novinara Jovanovića, za čije se paljenje kuće sumnjiči

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, tužio je tog novinara, kao i urednika portala Žig info Željka Matorčevića i bivšeg komunalnog inspektora Grocke Srećka Vasića, i zatražio da mu plate odštetu od 300.000 dinara zbog tvrdnji navedenih u podnesku upućenom Opštinskom pravobranilaštvu opštine Grocka od 3. septembra 2018.

Kako piše u tužbi Dragoljuba Simonovića u koju je Insajder imao uvid, Milan Jovanović, Željko Matorčević i Srećko Vasić su u podnesku Opštinskom pravobranilaštvu opštine Grocka izneli brojne uvrede „na račun Dragoljuba Simonovića“.

U tužbi se navode delovi tog podneska: „Da li je moguće ovako bahato, nehumano i nadasve nemoralno i kriminogeno ponašanje, na samo 36 km od centra Srbije, od najviših i najodgovornijih institucija Republike, promiče nezapaženo“, „Nakon ulaska u politiku Simonović počinje vrtoglavo da se bogati“.

Za ovakve navoda iz podneska Simonović je naveo da nanose psihički bol, povređuju ugled i čast ličnosti i uzrokuju strah.

„Sama činjenica da je ovaj podnesak podnet organu Gradske opštine Grocka, i to u vreme kada je predsednik Gradske opštine Grocka bio upravo Dragoljub Simonović, a da je onda morao biti službeno dostavljan kroz različite organizacione jedinice, jasno govori da je bio dostupan širem krugu lica s teritorije opštine Grocka, gde decenijama živi porodica tužioca Dragoljuba Simonovića“, navedeno je u tužbi.

Navodi se i da je „jasno da bi zbog ovakvih tvrdnji Dragoljub Simonović mogao da „bude šikaniran na javnom mestu, ili čak i fizički napadnut od strane političkih neistomišljenika, ili da bi bilo ko mogao da etiketiranja uzme kao opravdanje za napad na njega“.

Podignuta optužnica protiv Simonovića

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 18. marta optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. On je pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru. Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Simonović je sredinom marta podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka, a u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke, policija je prethodno uhapsila tri osobe – Aleksandra Marinkovića, Igora Novakovića i Bojanu Cvetković Šijacki. Šijacki je u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja “nanogice”, kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Ulica Kasapovačka u Vrčinu od nedavno Ulica braće Simonović

Od 22. decembra 2018. ulica Kasapovačka u Vrčinu novi naziv Ulica braće Simonović. U obrazloženju objavljenom u Službenom listu Grada Beograda piše da u toj „ulici od davnina žive članovi porodice Simonović čijim radom i zaslugom svih članova porodice je i napravljena ulica uz železničku prugu“.

Navedeno je da je sama ulica formirana 1988. godine na inicijativu pokojnih, braće Simonovića i da postoje opravdani razlozi da ona po njima dobije i naziv.

Kako je preneo portal Žig info, zahtev Dragoljuba Simonovića za promenu naziva ulice je, desetak dana nakon što je zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića, odobrila Skupština grada Beograda.

Povodom takve odluke oglasio se i Grad Beograd, koji navodi da ona zapravo predstavlja verifikaciju predloga Odluke Skupštine opštine Grocka.

„Grad Beograd ne razmatra predloge odluka o imenovanju ulica u prigradskim opštinama, već isključivo usvaja predloge koje dostave prigradske opštine”, navode oni.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend