Srbija

Skupština Srbije o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije su i izmene i dopune Krivičnog zakonika i izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela, ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo.

U skladu sa inicijativom Fondacije Tijana Jurić, uvedena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Pripremanje ubistva kao krivično delo uvedeno je na inicijativu policije, koja smatra da takvi slučajevi nisu dobro pokriveni sadašnjim zakonom pa će izmena omogućiti efikasnije kažnjavanje kriminalaca.

To će krivično delo postojati ako neko zbog ubistva „nabavlja ili osposobljavanja sredstava ili otklanja prepreke, ili sa drugim dogovara, planira ili organizuje njegovo izvršenje ili preduzima drugu radnju kojom se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje“.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog zakona o sprečavanju korupcije, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao i izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Srbije.

Na dnevnom redu će biti i potvrđivanje ugovora Vlade Srbije i kineske Export-Import banke o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije madjarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije, za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija).

Predloženo je da na dnevnom redu bude i potvrđivanje ugovora Vlade Srbije i kineske Export-Import banke o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje autoputa E-763, deonica Preljina-Požega.

Zatim potvrđivanje finansijskih ugovora Srbije i Evropske investicione banke Partnerstvo za lokalni razvoj i Okvir za jačanje otpornosti lokalne infrastrukture, i sporazuma Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu u projektu modernizacije poreske administracije.

Skupština treba da potvrdi i sporazume Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu za projekat unapređenja trgovine i saobraćaja Zapadnog Balkana i o zajmu za projekat unapređenja usluga elektronske uprave, kao i okvirni sporazum o zajmu LD 1981 (2018) Banke za razvoj Saveta Evrope za finansiranje javnog sektora i unapređenje infrastrukture u zdravstvu.

Na dnevnom redu biće i predlozi odluka o izboru predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend