Srbija

Skupština usvojila izmene zakona

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Vladi, za koje je glasalo 129 poslanika, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Donošenje predloženih izmena Zakona o vladi i Predloga zakona o ministarstvima omogućiće da rekonstruisana vlada ima 17 ministarstava i 21 člana.

Na izmene Zakona o vladi podneto je osam amandmana, a na Predlog zakona o ministarstvima 54.

Zakon predviđa da predsednik i potpredsednik Vlade mogu da budu i ministri.

Njime je predviđeno da od podnošenja predloga predsednika Vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine Srbije ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već njih preuzima član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade dužni su da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Odluku Vlade dužan je da zastupa u javnosti i član Vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Informacije o radu Vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenom poslovnikom Vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član Vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe Vlade daje informaciju. Poslanici republičkog parlamenta završili su razmatranje amandmana na predložena zakonska rešenja o vladi i o ministarstvima.

Predviđeno je i da generalnom sekretaru Vlade mandat prestaje postavljenjem novog generalnog sekretara Vlade, ostavkom ili razrešenjem.

Šta je zahtevala opozicija tokom rasprave o amandmanima

Poslanici opozicije zatražili su u raspravi da se iz predloženog zakona o vladi izbriše odredba po kojoj je ministar dužan da u javnosti zastupa odluku vlade i ako je glasao protiv nje, jer je to rešenje, kako su naveli, protivustavno.

Vladajuća koalicija ocenila je da je vladi potrebno jedinstvo i da je ta odredba u skladu sa evropskim standardima.

Poslanici Demokratske stranke Srbije naveli su da se predloženom odredbom "legalizuje zavet ćutanja unutar same vlade" i da je protivustavna.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz kazao je da ova odredba služi kao "strašilo kojim se plaše ministri" i naveo da iz zakona, ukoliko Srbija želi da bude demokratska zemlja, mora biti obrisan član koji je "sramota za Srbiju".

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević naveo je da se predloženom izmenom uvodi "jednoumlje u višepartijski
sistem".

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević odgovorio je da je potrebno ispoljiti jednistvo u javnosti i poručio poslanicima opozicije da "pogledaju poslovnik ruske i vlada zemalja EU pa će videti kakvi su demokratski principi".

Poslanici Srpske napredne stranke zatražili su amandmanima da se broj ministarstava smanji na 12, čime bi se, kako su naveli, godišnje uštedelo četiri miliona evra.

Naprednjaci su amandmanom zatražili i da član vlade ne može da bude na drugoj javnoj funkiciji niti da obavlja delatnost koja je nespojiva
sa dužnošću člana vlade.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend