Srbija

Slabo interesovane za vakcinisanje

Završena raspodela sezonskog cepiva protiv gripa, ali je interesovanje malo. U Beogradu utrošena tek četvrtina doza.

Institut "Torlak" završio je raspodelu vakcine protiv sezonskog gripa u čitavoj Srbiji, a u hladnjačama je od ukupno nabavljenih 374.000 ostalo još samo 43.899 doza.

Sandra Čerin, portparol Instituta, kaže da će one do kraja nedelje biti isporučene zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Izveštaji epidemioloških službi, međutim, pokazuju da je interesovanje za vakcinaciju – slabo. U Beogradu je, recimo, za 20 dana od početka vakcinacije, utrošeno samo 22.500 doza. To je tek četvrtina od 87.778 vakcina, koliko je ove sezone nabavljeno za zaštitu najugroženijeg stanovništva u glavnom gradu.

Činjenica je da u Srbiji nikada nije bilo preterano velikog interesovanja za vakcinaciju protiv gripa: vakciniše se tek tri do četiri odsto stanovništva, ali su prošle godine do ovog perioda gotovo sve sezonske vakcine već bile utrošene.

"Interesovanje za vakcinaciju je slabo", kaže dr Predrag Kon, epidemiolog, ne želeći da se upušta u objašnjenja zašto ni pacijenti kod kojih "običan" grip može ozbiljno da se iskomplikuje ne zavrću rukav.

Izvesno je, međutim, da je „bojkot" sezonske vakcine, koja je po strukturi trosojna i sadrži i virus H1N1, bar delom posledica svega onoga što se dešavalo vezano za pandemiju H1N1.

Neki su, izgleda, još pod utiskom globalne kampanje protiv vakcinacije, ali i činjenice da je pandemija bila mnogo blaža nego što su epidemiolozi na početku upozoravali.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend