Srbija

Socijalni dijalog u Srbiji veoma loš

Socijalni dijalog u Srbiji je "veoma loš", akteri dijaloga su nespremni i neosposobljeni a poverenje medju sindikatima je minimalno, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju brošure "Stanje socijalnog dijaloga posle dvadeset godina tranzicije".

Brošura sadrži istraživanje o stanju socijalnog dijaloga na nacionalnom i lokalnom nivou u Srbiji, a autori Zoran Stojiljković i Srećko Mihailović ocenili su da je osnovni razlog nerazvijenosti socijalnog dijaloga nepoverenje gradjana u sindikate i institucije vlasti.

Kako je navedeno, socijalni partneri – država, poslodavci i sindikati nisu uspeli da "ožive proces kolektivnog pregovaranja", nije izgradjena mreža lokalnih socijalno-ekonomskih saveta a sindikati su razjedinjeni.

"Sindikati ne postižu svoju osnovnu nameru a to je povećanje zarada, kultura solidarnosti i borbenosti unutar sidnikata nije razvijena a sindikati su razjedinjeni i njihovi odnosi su zategnuti", rekao je Stojiljković.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend