Srbija

Srbija lider u proterivanju Roma iz naselja

Srbija se, prema rezultatima istraživanja Evropskog centra o uslovima stanovanja Roma iz Budimpešte, nalazi na prvom mestu po broju nasilnih proterivanja Roma, izjavio je u ponedeljak koordinator istraživanja Djordje Jovanović.

On je rekao agenciji Beta da je istraživanje sprovedeno u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Rumuniji, na više od 110 lokacija i njime je obuhvaćeno više od 400 ispitanika. Jednogodišnje istraživanje o uslovima stanovanja Roma radjeno je u okviru projekta "Jačanje Roma za borbu protiv lišavanja prava", koji je pokrenut pre dve godine.

Jovanović je rekao da primeri dobre prakse nisu zabeleženi medju zemljama obuhvaćenim istraživanjem i da je Srbija prva u proterivanju Roma iz njihovih naselja.

Jovanović je naveo i da gradjani često diskriminišu Rome kada žele da iznajme stan, kao i da je utvrdjeno da su tokom kolektivnog iseljavanja bile organizovane kampanje kako bi Romi bili sprečeni da se presele u njihova susedstva.

"Neka od raseljenih naselja su postajala izmedju 50 i 100 godina, a oni koji su bili zaduženi za urbanizaciju gradova to nisu uzeli u obzir", kazao je Jovanović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend