Srbija

„Status zavisi samo od Srbije“

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da samo od Srbije zavisi da li će dobiti status kandidata za EU do kraja ove godine.

Dežer je rekao da integracije zavise od brzine i intenziteta kojom se u Srbiji sprovode reforme i dodao da je 2011. godina mogućnosti i da od Srbije zavisi da li će to iskoristiti.

On je rekao da reforme u Srbiji treba da budu jasne, verodostojne i da se sprovode zbog građana Srbije i dodao da će se prilikom ocene reformskog procesa gledati konkretni rezultati.

"Ako Srbija bude posvećena i ako odgovori na sve što je pred nju postavljeno moći će da se kreće napred. Komesar File je rekao da je 2011. godina mogućnosti i zato mora da se radi naporno i da se ne propusti ta mogućnost", rekao je šef misije EU Vensan Dežer Tanjugu.

Dežer je kazao da Evropska komisija mora da bude ubeđena da je Srbija ispunila ono što je pred nju postavljeno i da onda o tome treba da se izjasni 27 država članica.

"Građani koji žive u Srbiji žele da vide vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem. Primer je proces restitucije, gde mi danas čujemo izjave da će restitucija koštati četiri milijarde evra ili da će koštati 200 milijardi evra. Između toga je velika razlika i zato je važno da sve bude jasno i da se vidi kako će ceo reformski proces dalje da ide", ocenio je Dežer.

On je podvukao i da se reformski zakoni ne donose samo da bi zadovoljili vladu ili parlament, već da oni moraju i da se primene.

"Zato eskpertske misije i dolaze u Srbiju, da bi videle kako se ti zakoni primenjuju, i eventualno kakvi problemi postoje", objasnio je šef delegacije EU u Srbiji.

Govoreći o reformi pravosuđa, Dežer je kazao da je prvi korak učinjen stvaranjem Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

"Održani su i izbori sa Visoki savet u kome su učestvovali sudije i tužioci. Sada moramo da pređemo na sledeći korak, a to je pregled i preispitivanje odluke o izboru sudija i tužilaca (decembar 2009), uz jedan broj problematičnih pitanja koje smo već poslali", rekao je Dežer.

Prema njegovim rečima, proces reforme mora da se nastavi i EU će pomoći da bi se proverili kriterijumi, uputstva, i koje informacije su korišćene za ocenu sudija i tužilaca.

On je ocenio i da će biti proveravana efikasnost sudova i tužilaštva, kao i donošenje zakonika o krivičnom i parničnom postupku i zakona o notarima.

Na pitanje šta znače dodatna pitanja upućena Srbiji od strane EK, Dežer je odgovorio da je isti scenario bio i u drugim zemljama kandidatima i da to nije ništa čudno, istakavši da je u vezi sa prodajom Telekoma samo zatraženo da se napiše dokle se stiglo sa prodajom da bi evropski zvaničnici bili na vreme bili obavešteni o tom pitanju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend