Srbija

Sudije i tužioci uputili pismo evropskim zvaničnicima

Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca ukazali su u pismu najvišim evropskim zvaničnicima da je Ministarstvo pravde u potpunosti ignorisalo predloge strukovnih udruženja za izmenu pravosudnih zakona.

Dva udruženja su, u zajedničkom pismu navela da je resorno ministarstvo, uprkos jasnim porukama iz Evropske unije, u potpunosti ignorisalo sugestije i predloge strukovnih udruženja za izmenu zakona i stvaranje solidnog zaknodavnog okvira kao prvog koraka koji bi vodio ka kredibilnoj reviziji izbora.

"Prema našim saznanjima, Ministarstvo nije konsultovalo ni Visoki savet sudstva (VSS), iako je to zakonska obaveza, a i kasnije je ignorisalo primedbe predsednice VSS (Nate Mesarović)", navodi se u pismu Društva sudije i Udruženja tužilaca.

Oni upozoravaju da se ozbiljni koraci u reformi pravosudja preduzimaju bez socijalnog dijaloga i da se odluke donose u uskom krugu ljudi, ocenjujući da posebno zabrinjava što se "manjkava" rešenja obrazlažu pozitivnim mišljenjem i potpunom podrškom Venecijanske komisije i Evropske komisije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend