Srbija

Tajne službe čine premalo

Stav glavnog haškog tužioca Serža Bramerca je da tajne službe u Srbiji nisu uradile dovoljno na hapšenju begunaca, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Bez konstatacije o punoj saradnji sa Hagom neće biti početka pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, podsetio je Đelić za "Blic".

On kaže da ima zemalja za koje u ovom momentu ni takva konstatacija ne bi bila dovoljna, jer ne bi počele pregovore a da Mladić nije u Hagu.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao je parlamentarcima da srpske tajne službe ne rade dovoljno brzo i sa dovoljno resursa. Ta konstatacija je najveća kočnica za dobijanje statusa kandidata, a pogotovo za početak pregovora, kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Božidar Đelić prethodnih je boravio u Strazburu, gde je Evropski parlament ogromnom većinom ratifikovao SSP i usvojio Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Đelić kaže da je na zasedanju vladala veoma pozitivna atmosfera prema Srbiji, uvažavanje njenih stavova, ali i insistiranje da više uradi povodom glavnih zamerki.

On navodi je najveća zamerka – pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

"Oko toga postoji konsenzus među svima u EU. Zanimljivo je da su sve političke grupe u parlamentu podnele amandman kojim se još jasnije stavlja do znanja da je haški uslov ključan za dobijanje statusa kandidata. Prošle nedelje je glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao parlamentarcima da Srbija ne izdvaja dovoljno resursa i da oni ne postupaju dovoljno brzo kada dobiju informacije i sugestije", kaže Đelić.

On je rekao i da Bramerc smatra da su tajne službe najodgovornije za neispunjenje haškog uslova.

"Mi smo predočili da Srbija zaista radi sve što može, ali tužilac – koji će pisati izveštaj – ima drugačije mišljenje i mi moramo da taj jaz u ocenama smanjimo. Prva mogućnost za to biće tokom posete Bramerca Srbiji u februaru. Bitno je da njegove zamerke budu zasnovane na činjenicama, a ne na utiscima i da ne budu načelne", rekao je Đelić.

On je podsetio na stav Holandije, čiji je parlament poručio da će čekati izveštaj Serža Bramerca pre nego što ratifikuje SSP sa Srbijom.

"Šef diplomatije Holandije je ponovio da je za njih najbolji dokaz pune saradnje hapšenje i izručenje Mladića i Hadžića, što znači da, iako najbolji, nije i jedini. Blizu smo situaciji kad je Hrvatska dobila datum početka pregovora, ali je on bio odložen dok nije pronađen Gotovina. Naš cilj je da do decembra sve zemlje ratifikuju SSP i prihvate da počnu pregovori za ulazak u EU", zaključio je Božidar Đelić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend