Srbija

Taksistima subvencije iz budžeta za nova vozila

Subvencije koje bi beogradski taksisti trebalo da dobiju od države nakon odluke da višednevnu prekinu blokadu grada odnose se na novčanu pomoć koju će taksisti moći da iskoriste za kupovinu vozila.

Subvencije će, prema informacijama Blica, biti u visini od po nekoliko hiljada evra.

„Za sada nije poznat precizan iznos, ali je dogovoreno da bi država svakom taksisti dala po nekoliko hiljada evra tako što bi novac uplatila prodavcu vozila koga odaberu taksisti“, kaže izvor iz redova taksi udruženja.

Posle dvanaest dana blokade centra Beograda, taksisti su okončali protest i to nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je nakon sastanka rekao da će taksisti dobiti subvencije države, ali nije precizirao o kakavim subvencijama je reč.

Međutim, država zauzvrat od taksista traži ispunjenje nekoliko uslova.

„Dva ključna uslova za dobijanje subvencije su da je taksi prevoznik registrovan i da nema dugovanja prema državi. Uslova će sigurno biti još , poput recimo, da se taksi delatnošću bavite određeno vreme, ali konačna lista tek treba da bude definisana“, kaže neimenovani iznos.

Aleksandar Bjelić, jedan od predstavnika taksista rekao je juče da je tokom tokom sastanka u Predsedništvu država već počela da sprovodi zakon i pre njihovog dogovora, kao i da je predsednik Vučić obećao subvencije države kako bi taksi služba bila unapređena.

Bjelić za Novosti kaže i da će taksisti najviše birati vozila srednje klase koja koštaju između 15.000 i 17.000 evra. Da li će uzimati automobile marke Mercedes, Fiat, Škoda ili neke druge, na njima je da odluče. Sva taksi vozila u prestonici, ali i u Srbiji, u budućnosti će biti bele boje, navodi on.

„Na sledećem sastanku sa Ministarstvom finansija, biće još pregovora oko nabavke novih vozila. Odnosno oko povlašćene cene kupovine na veći broj vozila od istog proizvođača, kao i na povlašćene cene obaveznih tehničkih pregleda. Moraćemo da se usaglasimo i oko zaštite zbog zloupotreba.“

Predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Boško Vukojević rekao je za FoNet da su subvencije način da se država na neki način oduži za to što taksistima godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište, izjavio je FoNetu

On je naveo da su nakon susreta taksista sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sada u toku pripreme uredbe o subvencijama koja bi trebalo da bude usaglašena sledeće nedelje.

Vukojević je istakao da će subvencije moći da se koriste tri godine, kao i da taksisti neće moći subvencijama da kupe „celo novo vozilo“, već eventualno „pola vozila“, a ostatak će sami finansirati.

Kao zlonamerne je opisao naslove u medijima poput: „Građani će taksistima plaćati automobile iz budžeta“.

Istakao je da je suština subvencija da se omogući bolji uslovi taksi prevoza, a to će, tvrdi on, građani primetiti već od sledeće godine.

Što se tiče rada službe Kargo, Vukojević smatra da treba pustiti nadležne organe da rade svoj posao i da zaključke treba donositi tek kada prođe neko vreme.

Vučić je juče kazao da je za građane najvažnije da je „proces odblokiran“.

„Razgovarao sam s ljudima, molio ih već danima indirektno, a danas i direktno (da ne blokiraju Beograd) i hvala im na razumevanju. Nama ostaje težak posao, znate svi o čemu se tu radi. Taksisti su potpuno posvećeni unapređenju svoje službe, tome da njihova usluga bude na najvišem nivou, a država je spremna da im ponudi subvencije za to“, kazao je predsednik Srbije.

U Beogradu, inače, ima oko 6.500 taksista, a u Novom Sadu oko 1.200.

Mnogi taksisti nisu se slagali sa prekidom protesta. Blokade su branili rečima „izdaja, izdaja“, a nije izostala ni svađa taksista.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend