Srbija

Treba li veletržnica Beogradu?

U Italiji postoji oko četiri stotine veletržnica, a u Srbiji nijedna. Upravo zato, tamo je sva hrana, voće i povrće, od 30 do 50 odsto jeftinije nego kod nas.

Beograd je jedini grad u Evropi sa više od milion stanovnika koji nema veletržnicu, koja je u razvijenim zemljama bitna karika u lancu "od njive do trpeze".

Malo ko će se složiti sa statističkim podacima kako kod nas hrana nije skupa. Prema istraživanjima povrće je poskupelo za oko 70 odsto, a slično je i sa sezonskim voćem.

U Evropi zarađuju više od nas, a voće i povrće kupuju po nižim cenama zahvaljujući, između ostalog, i drugačijoj organizaciji prodaje.

"Proizvodi su ovde dosta jeftiniji, jer smo mi prvi sledeći korak posle proizvođača. Kod nas dolaze direktno sa njiva i plastenika i onda ih mi ovde pakujemo. Cene su generalno jeftinije za 50 odsto nego u hipermarketima, za velike kupce, a oko 35 odsto za građane koji kupuju na kutije", objašnjava direktor Pijace Bolonja Dućo Kaćoni.

Voće i povrće koje se ne proda Italijani takođe iskoriste. Iako bogatija zemlja od naše, ovde se hrana retko baca.

"Mi imamo oko 60 tona voća i povrća godišnje koje ne prodamo. Sve dajemo humanitarnim organizacijama, beskućnicima i Crvenom krstu. Oni dolaze jednom nedeljno, najčešće nedeljom pre podne, i uzimaju sve ono što se tokom nedelje ne proda. Ta hrana je dobra za jelo, ali ne i za prodaju, jer se kod nas prodaje samo voće i povrće vrhunskog kvaliteta", kaže direktor veletržnice Ćezena Antonio Biazoli.

Iskustvo evropskih zemalja u prodaji hrane, bez obzira na sve specifičnosti, na primer Mađarske, Italije ili Francuske, pomoći će Srbiji da bolje koncipira ulogu veletržnice koju Beograd treba da dobije narednog proleća.

Tamo će proizvođači imati interes da prodaju, a kupci dođu zbog nižih cena.

"Radiće se kooperativnost, logistički centar koji će omogućiti da se na jednom mestu prodavci direktno i brzo svoju robu isporuče trgovcima, a trgovci u uslovima kontrolisanih marži na koje plaćaju PDV omoguće u finalu nižu cenu od one koji imamo danas, za oko 20 do 30 procenata", navodi direktor JKP "Gradske pijace" Dragan Pušara.

Iz veletržnice u Bolonji voće i povrće odlazi na ceo Balkan i u baltičke zemlje. Tri puta nedeljno ovde mogu da kupuju i građani i samo od njih veletržnica zaradi preko dva milona evra mesečno.

Na veletržnici se bukvalno može naći voće i povrće iz svih delova sveta, a Srbija ovde izvozi samo jagode i višnje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend