Srbija

Treća runda dijaloga: Đukanović o napretku, Živković kaže – kozmetičke promene

Treća runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP), održava se u Skupštini Srbije. Poslanik SNS Vladimir Đukanović kazao je da je ostvaren vidan napredak u izbornim uslovima, dok je predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao da se obavljaju kozmetičke promene zakona. Poslanik SMS Vladimir Đurić poručio je da će ta stranka tek doneti odluku o učešću na izborima, dok je LSV zamerila što predstavnici EP obavljaju privatne sastanke sa grupama koje ne žele da razgovaraju u institucijama.

Zgradu Skupštine u kojoj se dijalog održava prva je napustila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, Ona nije htela ništa da komentariše, već je rekla da će o svemu govoriti na konferenciji za novinare, koja je planirana za popodne.

Đukanović: Ostvaren vidan napredak

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao je u pauzi međustranačkog dijaloga da se dosta uradilo na popravljanju izbornih uslova i da nema dilemu da je ostvaren vidan napredak.

„Glasaćemo izmene i dopune zakona koje će unaprediti izborni proces“, rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije i dodao da su voljni da prihvate i druge smislene predloge.

On je rekao i da predstavnici EP nisu iznosili primedbe.

Komentarišući negodovanje pojedinih stranaka što se održavaju odvojeni sastanci sa Savezom za Srbiju (SZS), Đukanović je rekao da „nije baš u redu da idete po kafanama da razgovarate sa političkom opcijom od sedam do osam procenata“.

„Ako je gospodi iz EP to važno, nemam ništa protiv“, rekao je Đukanović i pozvao ih da odu do Radio-televizije Srbije i vide blokadu zgrade.

Upitan o bojkotu izbora, on je poručio: „Ko hoće ne izbore neka ide, ko neće ne mora“.

Na pitanje da li je SNS spremna da prihvati odlaganje izbora ako to bude zahtev, Đukanović je rekao da im „ne pada na pamet o tome da raspravljaju“.

„Kako da odložimo izbore, hoćete da kršimo Ustav i zakon“, naveo je Đukanović.

Živković: Kozmetičke promene zakona

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je na međustranačkom dijalogu konstatovana kozmetička promena zakona. Živković je novinarima ispred Skupštine kazao da su zakoni u Srbiji dobri, ali da se ne primenjuju.

„I Tanja Fajon je rekla nešto slično ovome. Formalno je dobro urađeno, ali je pitanje od kada će to da važi. Ne vidim veliko zadovoljstvo“, rekao je Živković.

On kaže da je insistirao da se medijska slika promeni sutra i da je evroparlamentarcima poručio da o tome pričaju sa predsednikkm Srbije Aleksandrom Vučićem jer on odlučuje o svemu.

Živković je zatražio i da za izbore bude poslata puna misija OEBS koja će da kontroliše ceo izborni postupak.

Antonijević: Ima dobrih stvari

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić (SMS) rekao je da razgovori o izbornim uslovima „polako ulaze u fazu da dobije završnu ocenu“.

On je rekao da će SMS svoju konačnu odluku o učešću na izborima doneti na sednici šireg Predsedništva stranke koja bi trebalo da se održi sledeće nedelje, kao i da će pri odlučivanju „obratiti pažnju“ i na eventualne kritike predstavnika Evropskog parlamenta na račun sprovođenja izbornog procesa u Srbiji.

Đurić je novinarima ispred Narodne skupštine kazao da su samo dve poslaničke opozicione grupe podnele kandidature za Nadzorni odbor Narodne skupštine i dodao da su takođe samo dve poslaničke opozicione grupe podnele zahteve za članstvo u Savetu REM-a.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Robert Kolar izjavio je da ta stranka želi da iskoristi priliku da pita predstavnike Evropskog parlamenta da li je „njihov princip ravnopravnosti“ trenutno izostao s obzirom da obavljaju „privatne sastanke sa grupacijama koje ne žele da razgovore vode u institucijama“.

On je rekao da, ukoliko je tako, oni će ih pozvati da dođu u Vojvodinu i čuju šta imaju da im kažu predstavnici Vojvođanskog fronta.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, i jedan od inicijatora dijaloga vlasti i opozicije o izborima Milan Antonijević nije želeo da daje izjave, ali je naglasio da „ima dobrih stvari“.

U zgradu parlamenta jutros su ušli predstavnici EP Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Na treću rundu razgovara došli su predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, PUPS, Socijldemokatske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Stranke moderne Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka, Nove stranke, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Predstavnici Evropskog parlamenta sinoć su odvojeno razgovarali sa čelnicima Saveza za Srbiju i Udruženja „Jedan od pet miliona“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend