Srbija

U martu razmatranje prigovora sudija

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da bi Visoki savet sudstva mogao da bude izabran polovinom februara, pre zakonom utvrdjenog roka, i da bi u martu trebalo da počne razmatranje prigovora sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Malović je u intervjuu agenciji Beta rekla da će preispitivanje odluka o izboru sudija uslediti nakon usvajanja Pravilnika o kriterijumima i merilima i da bi do juna mogli da budu obavljeni razgovori sa svim neizabranim sudijama koje su uložile prigovore.

"Neizabrane sudije biće pozvane pred Visoki savet sudstva i imaće priliku da se izjasne na navode iz pojedinačnog obrazloženja koji su im već dostavljeni i ukoliko ne budu zadovoljne odlukom, takodje će imati mogućnost žalbe Ustavnom sudu", rekla je Malović.

Ona je kazala da će u izradi Pravilnika o kriterijumima i merilima učestvovati i evropski ekspert koji će polovinom januara doći u Beograd i da će uz saglasnost Evropske komisije biti uradjen i akcioni plan za sprovodjenje pravosudnih zakona usvojenih krajem decembra.

Ministarka pravde odbacila je mogućnost da bi zbog kritika dela javnosti i strukovnih udruženja usvojene izmene pravosudnih zakona mogle dodatno da uspore, ili da ugroze dalju reformu pravosudja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend