Srbija

U poslednje dve godine izrečena 771 presuda zbog korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je od 2018. godine pokrenuta 891 istraga o korupciji i da su sudovi izrekli 771 pravosnažnu presudu za to krivično delo, uključujući 749 osuđujućih.

Na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv korupcije Kuburović je izjavila da je od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, zaključen 641 sporazum o priznavanju krivice na osnovu kojih su donete osuđujuće presude protiv 606 okrivljenih.

Ona je navela i da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštva postupala po krivičnim prijavama protiv 15.222 osobe, pri čemu je optuženo 1.269 ljudi za 18 meseci od donošenja zakona.

Kuburović je dodala i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnice protiv 25 osoba.

„Ono što je bitno, kada je u pitanju visoka korupcija, je da Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi postupke i protiv funkcionera, predsednika opština, predstavnika javnih-komunalnih preduzeća, predsednika sudova, sudija“, navela je ona.

Prema njenim rečima, od početka primene zakona, formirano je i šest udarnih grupa, od kojih su četiri uspešno završile svoje aktivnosti koje su dovele do pokretanja krivičnih postupka protiv 98 fizičkih i dva pravna lica.

„Osnovana su četiri posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kraljevu“, rekla je Kuburović.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend