Srbija

Uprkos uredbi hleb poskupljuje

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije koju je uvela Vlada ne znači da hleb neće poskupeti izjavio predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica.

To je samo početna mera da se stabilizuje tržište hlebnog žita u zemlji, rekao je on.

Pralica je rekao da bi cena hleba u Srbiji ostala nepromenjena, navažnije je da se izmeni uredba Vlade Srbije da se cena hleba koji se pravi od pozajmlejne pšenice iz robnih rezervi vezuje za cenu od 44 dinara, a ne za cenu iz avgusta 2010, odnosno za 38 dinara.

Takođe, dodaje on, trebalo bi da se ukinu carine na uvoz pšenice i brašna, kako se preostale količine tog žita ne bi monopolski koristile, a treba produžiti za još šest meseci važenje Uredbe o hlebu, koja predviđa ograničenje marži.

"Ukoliko do svega ovog ne dođe, hleb će morati da poskupi na oko 70 dinara, jer se očekuje i poskupljenje struje i nafte", kazao je on.

I sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran smatra da uredba o zabrani izvoza pšenice neće moći da smanji zahteve za povećanje cene hleba jer je cena pšenice na tržistu visoka i dodaje da država treba da subvencioniše sve što ulazi u cenu hleba.

Prostran kaže da Srbija ima dovoljno pšenice na zalihama do nove žetve, a da je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna doneta iz predostrožnosti.

Prema njegovim rečimna, bilo je mnogo razloga da Vlada Srbije donese odluku o zabrani izvoza pšenice i brašna jer je već dosta izvezeno i da će se sa tom uredbom mirnije dočekati žetva.

Međutim, direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin smatra da je vladina uredba o pšenici zakasnela i iznuđena i da će do ovogodišnjeg roda morati da se uvozi ta žitarica.

"Izvoz pšenice iz Srbije trebalo je da bude obustavljen krajem prošle godine, kad je bilo jasno da zbog visokih cena na svetskim berzama neće biti dovoljno pšenice za podmirivanje domaćih potreba", rekao je on.

On čak procenjuje da će do žetve morati da se uveze od 350 do 400.000 tona pšenice. "Najbolje bi bilo da je Vlada istovremeno sa merom o zabrani izvoza pšenice odlučila da smanji carine na uvoz te robe", rekao je Galetin.

Podsetimo, Vlada Srbije je u sredu zabranila na tri meseca izvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend