Srbija

Uskoro milionske kazne za pušenje

Predah uz kafu i cigaretu posle obilaska prodavnica u tržnim centrima od 11. novembra više neće biti moguć. Tada u potpunosti stupa na snagu zabrana pušenja.

Pušačima koji se ove odredbe ne budu pridržavali inspekcija će na licu mesta pisati kaznu od 5.000 dinara, dok će upravnik tog tržnog centra biti kažnjen sa 30.000 do 50.000 dinara.

Naime, od 11. novembra pušači će biti proterani iz radnog prostora, obrazovnih i kulturnih ustanova, sportskih i tržnih centara, delimično i iz restorana.

Poražavajuća statistika
– Svaki treći odrasli stanovnik, kao i više od osam
odsto dece uzrasta od 13 do 15 godina puše.
– Dnevno se popuši najmanje milion paklica cigareta.
– Od posledica pušenja u Srbiji umre 15 odsto od ukupnog
broja preminulih, i to najviše zbog plućnih, kardiovaskularnih
i malignih bolesti.
– Svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika. U Srbiji
skoro dve trećine odraslih izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući, a na radnom mestu 44,9 odsto zaposlenih.
– U duvanskom dimu ima oko 4.000 toksičnih i više od 60 kancerogenih materija.

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 5. maja ove godine, stupio je na snagu 15. maja, nakon čega je ostavljen prelazni period za prilagođavanje, koji ističe za osamnaest dana.

Prema rečima dr Srmene Krstev, predsednice Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice… Zakon predviđa i izuzetke, pa je na određenim radnim mestima, kao što su banke na primer, dozvoljeno obezbediti posebnu prostoriju za pušenje koja mora biti obeležena i sa posebnom ventilacijom.

"Takav prostor za pušače neće smeti da postoji u objektima državne i lokalne samouprave, u zdravstvenim ustanovama, školama, gde neće smeti da se puši ni u dvorištima. Potpuna zabrana važiće i za sportske i tržne centre, sve objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova, za smeštaj i promet namirnica, u objektima društvene ishrane kao što su studentske menze, u medijima…", navodi dr Srmena Krstev.

Posebna priča su ugostitelji. Poučeni velikim problemima u Hrvatskoj, srpski kreatori novog zakona su se potrudili da i njima izađu u susret. Kako kaže naša sagovornica, kafićima i restoranima ustupci su napravljeni i zbog uticaja duvanske industrije.

"Zakon uvodi odgovornost poslodavca koji je dužan da se pobrine za njegovo sprovođenje. Pojedinac koji puši na radnom mestu platiće 5.000 dinara, njegov neposredni rukovodilac 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara. Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa", objašnjava dr Krstev.

Što se ugostiteljskih objekata tiče, ukoliko je veći od 80 kvadrata, pušenje nije u potpunosti zabranjeno. Odgovorno lice je dužno da odredi najmanje 50 odsto prostora u kome će to biti učinjeno, odnosno da odredi stolove, pultove, šankove i druge površine koji će biti obeleženi.

Tačnije, veći deo mora biti određen kao prostor u kome je pušenje zabranjeno. U takvim objektima može se odrediti i posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje u kojoj nije dozvoljeno služenje i konzumiranje hrane ili pića.

"Ta prostorija mora imati i oznaku koliko ljudi sme istovremeno tu da boravi u zavisnosti od kapaciteta ventilacionog sistema za prečišćavanje vazduha. Takođe, mora biti zatvorena u celini i sa kliznim vratima, opremljena ventilacionim sistemom, tako da duvanski dim iz te prostorije ne sme da prelazi u druge", ističe dr Krstev.

Kafići manji od 80 kvadrata mogu biti ili pušački ili nepušački, naravno, uz obavezan znak na ulazu. Na svim ulaznim vratima svakog zatvorenog radnog i javnog prostora i prevoznog sredstva mora da bude znak zabrane, a tamo gde je to dozvoljeno tabla koja to pokazuje.

U Ministarstvu zdravlja ne očekuju ozbiljne probleme od 11. novembra. Kažu da će verovatno biti dovoljno da se kazni nekoliko firmi, pa će to ostalima biti upozorenje. Poštovanje zabrane pušenja u objektu kontrolisaće odgovorno lice i nadležni inspekcijski organi. Tu dužnost odgovorno lice može na osnovu pismene odluke da prepusti nekom od zaposlenih. Na vidnom mestu mora da bude istaknuto ime osobe koja je odgovorna za kontrolu zabrane pušenja, s podacima o mestu gde se to lice nalazi i telefonskim brojem na koji se može prijaviti pušenje u tom prostoru.

Ta osoba obavezna je da kontroliše primenu Zakona o zabrani pušenja, da onome ko ne poštuje zabranu naloži da prestane da puši i da preduzme mere da se iz tog prostora udalji osoba koja ni posle usmenog naloga ne prestane da puši. U slučaju prekršaja zabrane pušenja odgovorno lice mora da sačini izveštaj koji zaposleni koji je povredio radnu disciplinu ili gost objekta mora da čuva najmanje godinu dana.

"Sprovođenje odredbi pomenutog zakona u ugostiteljskim objektima nadziraće pre svega zdravstvena, sanitarna, turistička, tržišna inspekcija, ali i inspekcija rada MUP-a preko inspektora za preventivnu zaštitu. Inspekcije će međusobno sarađivati i razmenjivati informacije o preduzetim merama", kaže dr Krstev.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend