Srbija

Već 18 godina bez optužnice za ubistvo novinara Milana Pantića

Novinar Milan Pantić, dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, ubijen je pre 18 godina u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Do danas, međutim, imena direktnih izvršilaca niti nalogodavaca nema, a tek sredinom prošle godine čulo se šta je mogući motiv. Kako je tada navela Komisija za istraživanje ubistava novinara, Pantić je ubijen zbog pisanja o “pljačkaškim privatizacijama u kojoj je više lica primilo milionski mito”. Ove informacije, do danas međutim nisu ni demantovane, ni potvrđene.

Postupak za ubistvo novinara Milana Pantića vodi Više javno tužilaštvu u Jagodini, a tužilac u ovom gradu Radoslav Vučković navodi za Cenzolovku da i dalje nema konkretnih dokaza dovoljnih za podizanje optužnice.

„Predmet je u našem tužilaštvu, i dalje je aktuelan, međutim, u ovom trenutku nema nikakvih novih naznaka u smislu otkrivanja počinilaca. Drugim rečima, još vodimo istražni postupak protiv nepoznatih osoba. U stalnom smo kontaktu s Komisijom za istraživanje ubistava novinara i Radnom grupom MUP-a, ali se, zasad, do značajnijih novih rezultata nije stiglo. Svedoci su saslušani, rađena su određena veštačenja, uključujući i DNK analizu tragova, ali ona ipak nije dala smernice u smislu novih pravaca istrage“, rekao je Vučković.

Inidicije o motivima, direktnim izvršiocima…

Predsednik Komisije za istaživanje ubistava novinara Veran Matić ponavio je stav koji je Komisija iznela sredinom prošle godine da je motiv za Pantićevo ubistvo bilo da se “spreči pisanja o pljačkaškim privatizacijama.

„Neke od osoba u samom procesu imale su i te kako žestok interes, koji se ogledao u materijalnoj koristi. Trebalo je kolegu Pantića ućutkati da ne piše o tim stvarima jer je svojim pisanjem otežao sam čin pljačkaške privatizacije. Nakon ubistva Pantića otvorena su vrata za nesmetano delovanje istih tih ljudi koji su ga ućutkali. Ubeđen sam da bi se, da je jedna od tih pljačkaških privatizacija o kojima je pisao kolega Pantić doživela sudski epilog sa osuđujućom presudom, lakše moglo doći do dokaza za ovu istragu koja je u toku“, rekao je Matić za Cenzolovku.

Podsetimo, Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine, a o ovom ubistvu godinama nisu postojale zvanične informacije. Javnost je za pojedinosti iz ovog slučaja saznala tek nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara 2013. godine.

Tako je, ova komisija, pre dve godine objavila da je policija okončala istragu.

Kako je tada rekao Veran Matić, svoje nalaze policija je dostavila nadležnom tužilaštvu, a dokazi koji su prikupljeni ukazuju na to da je Pantić upravo zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije.

Tada je otkriveno i da postoje indicije da je Pantića ubila organizovana kriminalna grupa, a da su izvršioci s teritorije grada Beograda i Jagodine.

Ove informacije, do danas međutim, nisu ni demantovane, ni potvrđene.

O čemu je pisao Pantić…

Novinari Insajdera u emisiji objavljenoj 2016. godine pod nazivom “Novinarsko pitanje” analizirali su neke od Pantićevih tekstova u kojima je pisao o malverzacijama u privredi kraja u kom je živeo, zloupotrebama, pa i uticaju na pravosuđe.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend