Srbija

Venecijanska komisija: Za promenu Ustava neophodan dijalog svih relevantnih aktera

Delegacija stručnjaka Saveta Evrope, tokom prvog dana posete Srbiji u vezi sa ustavnim reformama u oblasti pravosuđa, srela se danas sa najvišim srpskim zvaničnicima, dok se sutra susreće sa predstavnicima strukovnih udruženja. Sudeći po saopštenjima, dok su se i predstavnici vlasti i Venecijanske komisije saglasili da su izmene Ustava Srbije neophodne kako bi se ojačala nezavisnost pravosuđa, struka najavljuje da će na sutrašnjem sastanku ovoj stranoj delegaciji ukazati da amandmani Ministarstva pravde na Ustav pravosuđe izlažu još većoj kontroli politike.

Predstavnici Venecijanske komisije, savetodavnog tela kod koga se trenutno nalazi Nacrt izmena ustava o pravosuđu, sreli su se danas sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović. 

Sudeći po saopštenjima, predstavnici Venecijanske komisije ukazali su svim zvaničnicima da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Kako su dodali izmena Ustava, u cilju jačanja pravosuđa, predstavlja jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizlaze iz preporuka Evropske komisije. 

Članovi Venecijanske komisije su izrazili spremnost da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa. 

Premijerka Brnabić, kako se dodaje u saopštenju, na sastanku rekla da Srbija ustavnim amandmanima želi da obezbedi nezavisno i efikasno sudstvo, uz jačanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, pošto sporo i neefikasno pravosuđe usporava reforme.

Slično su naveli i predsednik Srbije i ministarka pravde.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako prenosi njegova Služba za saradnju s medijima, je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i dodao da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava.

Ministarka pravde Nela Kuburović je ispred delegacije Ministarstva pravde predstavila Nacrt ustavnih amandmana i ukazala da je to druga verzija Nacrta usaglašena sa, kako se dodaje u saopštenju, više od 30 komentara koja su u Ministarstvo pravde dostavila strukovna udruženja, civilni sektor i same pravosudne institucije nakon drugog kruga javne rasprave.

Kuburović je naglasila da će Srbija poštovati preporuke Venecijanske komisije i zahvalila predstavnicima te komisije što su u relativno kratkom roku prihvatili da Nacrt bude razmatran na redovnoj junskoj sednici tog tela.

Sa druge strane, struka poručuje da je tekst Nacrta koji je prosleđen Venecijanskoj komisija samo korak unazad u borbi za nezavisno pravosuđe.

Društvo sudija Srbije: Venecijanskoj komisiji ćemo ukazati na izlagalanje pravosuđa većoj kontroli

Tim povodom, društvo sudija Srbije saopštilo je danas da će na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije ukazati da Nacrt ustavnih amandmana pravosuđe izlaže još većoj kontroli politike.

„Posebno će biti ukazano da Nacrt ustavnih amandmana, umesto da ojača nezavisnost i depolitizuje pravosuđe, kako se Srbija obavezala u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, sadrži rešenja kojima se pravosuđe izlaže još većoj kontroli politike, a njegova nezavisnost dalje dovodi u pitanje“, ističu iz Društva sudija Srbije.

Navedeno je i da je javnost imala oskudne i selektirane informacije o dosadašnjim aktivnostima na promeni Ustava, o samom toku javne rasprave i sadržini predloženih amandmana, kao i o posledicama koje bi njihovo usvajanje imalo po građane Srbije.

Podsetimo, prilikom javne rasprave o ustavnim amandmanima koji se tiču pravosuđa struka je bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive.

Nakon dorade, Ministarstvo je promenilo određene delove, ali su brojne zamerke ostale, a predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču.

Tako je konačno rešenje koje je Ministarstvo prosledilo Venecijanskog komisiji, prema analizi novinara redakcije Insajder, ipak ostalo sa ključnim kritikama struke. Neki članovi amandmana Ministarstva čak su , kako je pisao Insajder, suprotna Akcionom planu za poglavlje 23.

Ipak, konačan sud o ustavnim amandmanima daće Venecijanska komisija, nakon čega se očekuje i usvajanje izmena Ustava u delu o pravosuđu, što je i deo ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend