Srbija

Vize nisu na dnevnom redu

Evropska unija trenutno ne razmatra mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane Srbije zbog povećanog broja onih koji u zemljama Unije traže azil.

Ipak, od vlasti u Beogradu očekuje se pojačana kontrola granica, poručuju zvaničnici Evropske unije.

Prema podacima nadležnih službi u toku je drugi talas lažnih zahteva za dobijanje azila od ukidanja viza, a samo u septembru trajni boravak u Nemačkoj po tom osnovu tražilo je 800 državljana Srbije.

Srbija i Evropska unija zajedno će pojačati kontrolu granica kako bi bio smanjen priliv zainteresovanih da trajni boravak u nekoj od zemalja Evropske unije isposluju zahtevima za azil, najavljeno je u četvrtak.

Lažni azilanti za sada ne ugrožavaju bezvizni režim za građane Srbije, ponovio je državni sekretar za migracije i azil u belgijskoj vladi Melkior Vatele.

"Nema razloga da pitanje vizne liberalizacije sa Srbijom bude ponovo stavljeno na dnevni red. Taj režim se primenjuje, funkcioniše, usavršava i nećemo to postavljati na dnevni red samo zato što pojedinci pokušavaju da zloupotrebe proceduru", rekao je Vatele.

Azil traže siromašni stanovnici nerazvijenih opština u Srbiji a zahteve najčešće upućuju Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Državna sekretarka nemačke pokrajine Bavarske Emilija Miler podsetila je da se azil daje samo politički progonjenim osobama, kakvih u Srbiji, prema njenoj oceni, nema.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, odakle je navodno pojačano iseljavanje u zemlje EU, izjavio je da gradska vlast do sada nije bila sa tim upoznata.

On je pozvao nadležne u evropskim zemljama, da dostave precizne informacije o broju građana iz Bujanovca koji su zatražili azil, kako bi opština reagovala i objasnila im da vizna liberalizacija ne omogućava dobijanje političke ili ekonomske zaštite u nekoj od država Unije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend