Srbija

Vladeta Janković: Treba krenuti dalje i preispitati i ostale sporne doktorate

Odlukom kojom je doktorat ministra finansija Siniše Malog proglašen za plagijat Univerzitet u Beogradu je vratio i našao svoju dušu, sada treba krenuti dalje i preispitati i ostale sporne doktorate, izjavio je profesor Vladeta Janković.

On je gostujuću u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S istakao da nije bio optimista, ali da odluka Odbora za profesionalnu etiku uliva optimizam i da sada treba videti šta je sa doktoratima Jelene Trivan i ministra Unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Janković smatra da, bez obzira na to što je u Stefanovićevom slučaju reč o privatnom univerzitetu mogla da se formira komisija koja bi objektivno utvrdila da li je bilo plagijata ili nije. On je istakao da kada je neko uhvaćen u krađi, on treba da snosi posledice i one političke, kao što je rekao i predsednik Srbije.

Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić smatra da je po sredi politički obračun vlasti i opozicije i da je univerzitet ostrvo koje je opozicija videla kao zgodno.

„Univerzitet treba zaštiti od političkog obračuna“, poručio je Zukorlić i upitao da li bi se pričalo o plagijatima da nije reč o ministrima. Ipak, istakao je da plagijati treba da se osude.

Profesorka Biljana Stojković kazala je da nije reč o političkom obračunu, već o akademskoj čestitosti. Ona je istakla da proces treba nastaviti i da bi trebalo ispitati i odgovornost mentora.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend