Srbija

Vučić: Uklonite takse i pregovori mogu da se nastave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd nema nikakav uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom ali da je veoma važno da se prvo stvari vrate u stanje pre uvodjenja taksi na srpske proizvode.

„Nigde u normalnom svetu ne postoji da nekome uvodite takse i ograničavate protok robe. To se prosto ne dešava. Sklonite to kao prepreku i nastavićemo da razgovaramo. Pritom, ne zaboravljamo da ste imali jednu obavezu iz Briselskog dijaloga a to je Zajednica srpskih opština. A vi niste ni zainteresovani za to. A mi smo ispunili sve. I dalje se toga pridržavamo, iako možemo u jednom danu, jednim klikom da se vratimo na predjašnje stanje“, rekao je Vučić. 

Nakon sastanka sa ambasadorima i šefom delegacije EU, Vučić je rekao da je suština da „neko urazumi“ rukovodstvo u Prištini i ponovio da je Srbija uvek bila za dijalog. 

„Nas interesuje da nastavimo dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca. Da vidimo da li možemo da postignemo dogovor. Ali, što se pritiska tiče, EU je davala korektne izjave ali ja mislim da Albance zanima samo stav Amerike. Izvinjavam se EU. I hvala Vašingtonu što je izrazio jasan stav protiv taksi“, rekao je Vučić.

Vučić se nada pozitivnoj odluci EK o kvotama za kineski čelik
Vučić je kazao da se nada da će Evropska komisija sutra doneti odluku o kvotama za uvoz kineskog čelika koja će biti pozitivna za Srbiju gde je kineska HBIS grupa vlasnik smedevske železare.

„Nepovoljna odluka Evropske komisije bi bila katastrofalna za srpsku ekonomiju. Nadam se da će odluka biti pozitivna“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa ambadasorima zemalja članica EU.

On je dodao da izvoz smederevske železare čini samo 1,5 odsto ukupnog uvoza čelika u EU, ali da je to od velikog značaja za srpsku privredu.

Po rečima Vučića odlazak kineskog investitora iz Smedereva bi bio udarac za Srbiju, za 10 do 15 hiljada ljudi koji žive od rada železare.

„Za kreiranje još snažnijeg privrednog ambijenta Srbiji je potrebna podrška EU, gde ide 72 odsto sprskog izvoza“, istakao je Vučić i dodao da se sada rast srpske privrede zasniva na izvozu, a ne na potrošnji.

Ukazao je da u Srbiji ima onih koji se „ljute na EU“, ali da bi bez podrške EU srpska ekonomija teško išla napred.

Vučić je kazao da je ranije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa molbom da koliko mogu utiču da odluka o kvotama za uvoz kineskog čelika ne pogodi Srbiju koja ima „krhku ekononomiju“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su razumeli važnost pitanja kvota za čelik za Srbiju i njenu privredu.

On je naveo da je Evropska komisija završila inicijalni deo istrage o uvozu čelika i da je 4. januara obavestila Svetsku trgovinsku organizaciju i druge zainteresovane strane o tome.

„Pažljivo posmatraju ovo pitanje i Evropska komisija će odgovoriti na nezavisan i nepristasan način“, rekao je Fabrici.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend