Srbija

Vučiću orden SPC za “očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je najviše odlikovanje SPC, "Orden Svetog Save Prvog stepena" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu". Vučić se izvinio poglavaru SPC zbog, kako je rekao, napada posle odluke da mu se dodeli to odlikovanje.

Irinej je u govoru upozorio da “ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije”. Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s “puno razloga i opravdanja” dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije.

“Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno”, rekao je on.

Irinej je rekao da je “predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi”, rekao je patrijarh.

Po njegovim rečima, neki “zlonamerno” tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.

“Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji”, kazao je Irinej na svečanosti.

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um “ne može da uđe da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom”.

“Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako”, kazao je patrijarh.

Vučić patrijarhu: Izvinjavam se zbog kritika na Vaš račun

Zahvaljujući na visokom odlikovanju, Vučić je poručio da “ni sam” nije u stanju da opiše šta oseća.

Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ni očekivao, rekao je Vučić i istakao da je želeo da ćuti “svestan veličine čina i neočekivane časti i sopstvene privremenosti”.

Želim da Srbija bude večna, rekao je Vučić, koji je dodao da ništa večeras ne bi rekao da patrijarh nije dobio poruke o njemu od onih koji su učestvovali u deljenju i razgraničenju duha na srpski i srbijanski.

“Kritike na vaš račun moja su krivica i ja vam se izvinjavam”, rekao je Vučić i dodao da sabornost okupljanja oko zajedničkog cilja još dugo neće biti odlika ni srpstva ni srbijanstva.

Da ste orden dali onima koji su organizovali martovski pogrom, koji su proglasili nezavisnost Kosova ili ćutali na otcepljenje, ili nemo gledali kako nam iz zajedničke države odlaze svetinje, Ostrog, Cetinje, bolje biste prošli, ukazao je Vučić.

Ne treba nam Sveti Sava da nas miri, smatra on, koristimo ga posvađani i podeljeni i sve da povučete svoju odluku, teško da bi pomoglo. Ja sam vama beskrajno zahvalan i orden me obavezuju da radim još više i da se još snažnije borim za našu Srbiju, njeno jedinstvo, Srbiju na Kosovu i Metohiji i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, u Crnoj Gori i svuda gde živi, poručio je Vučić.

Mitrpolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je povodom jubileja 800 godina autokefalnosti srpske crkve Sinod SPC Ordenom svetog Save I stepena odlikovao patrijarha srpskog Irineja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok je predsedniku RS Miloradu Dodiku, pošto je ranije odlikovan Ordenom Svetog Save I stepena, sada uručen Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Primajući priznanje, patrijarh Irinej je poručio da je taj orden odlikovanje Crkvi, “sveštenstvu i monaštvu, ali i narodu koji je bio uz Crkvu i pomogao joj da izvrši svoju uzvišenu misiju”.

Na svečanosti u Centru Sava episkop niški Arsenija pročitao je poslanicu patrijarha Irineja povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U nadi se molimo da vernost svetosavskom putu koji u život vodi i svetosavskom zavetu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, ponosnu Crnu Goru, kao i sve druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnikâ ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu, navodi se u poslanici.     

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend